dimecres, 6 de juliol del 2011

El retorn de la lluita veïnal

EL RETORN DE LA LLUITA VEÏNAL



Benvolguts...la retallada en el sector sanitari ja és quelcom immediat. Però la lluita per evitar-ho, també.


Tot just fa un mes que un miserable cartell a la porta del consultori mèdic del petit nucli de la Colònia Güell avisava del seu tancament. Quelcom estrany ja que els tancaments s'han d'avisar amb temps, a l'Ajuntament, als seus usuaris i a les entitats veïnals que els representen.

Molt tímidament des de les entitats del mateix barri es va decidr que calia fer alguna cosa. Durant molts dies el que és cert és que la informació ha sigut bastant escassa i davant tal fet i l'imminent tancament, es va decidir prendre mesures. Pocs dies abans de Sant Joan, un representant del Dept.Salut, amb l'Ajuntament i amb representats veïnals es van reunir al mateix Ateneu. Salut venia al muninicipi per informar de tal decisió i tot i les propostes alternatives per evitar tal fet, Salut es va mostrar inflexible. Fora de l'Ateneu molts veïns, basicament gent gran, van mostrar el seu rebuig.


La Colònia Güell és un nucli petit, una antiga Colònia fabril adherida a Santa Coloma de Cervelló, on tot i els canvis històrics, fa més de 35 que ja no és una colònia, s'ha lluitat per mantenir els serveis bàsics. Es va lluitar als anys 70 durant el desmantellament de la pròpia Colònia i sembla que estem tornant a aquells anys. La diferència de llavors amb ara és que llavors la població era més jove i ara, més de 30 anys després, els més de 700 habitants, molt més de la meitat tenen entre 60 i 95 anys i molts d'ells pateixen dolències i malalties. Treure'ls el seu ambulatori mèdic és un trasbals ja que molts d'ells són vídues i gent gran sense cotxe ni mitjans per desplaçar-se al Cap del poble veí que està a 2 km. Evidentment que hi ha tren i autobusos però amb poca freqüència de pas, però per exemple, a la tia de ma mare que té 91 no crec que li faci molta gràcia haver de desplaçar-se per les receptes o per les cures.





Després de 15 dies d'un No, NO, NO per part del Dept de Salut i de diverses manifestacions per part dels veïns...els propis veïns varen decidir el dia 1 de juliol, últim dia de servei del mateix consultori...fer la següent acció: Ocupar l'edifici del consultori.
En el moment que la policia local va voler entrar amb les claus per tancar-lo, no ho va poder fer, perquè es van trobar un munt de avis i àvies que havien literalment ocupat l'edifici. Van posar cadires i i taules a les portes de cada consulta per evitar que les tanquessin. Davant tal acció ni mossos ni policia local van poder tancar l'edifici. Durant tot el cap de setmana que ha sigut Festa Major, la gent gran durant el dia i els joves de l'Associació de veïns durant la nit, han fet torns per evitar el tancament.
Davant tal mesura de pressió, el passat dilluns 4 de juliol, representants veïnals i Ajuntament es van reunir a Barcelona amb representants del Dept de Salut per buscar solucions. Segons van explicar les pròpies veïnes que van assistir a la reunió, va ser decebedor. Els del CatSalut desconeixien l'existència de tal consultori, ni el seu pressupost ni puta idea on estava la Colònia Güell...Què fan aquesta gent, no es preparen les reunions?
Està clar que la política de fets consumats.Amb la seva negativa esperen que el veïnat es cansi. A dia d'avui s'ha d'anar a Sant Boi però en casos urgents es pot trucar un metge que fa servei domiciliari. Una veïna va comentar tot plorant que hi havia trucat però que després d'intentar-ho tot el matí, no havia conseguit que l'agafessin el telèfon.
Segons expliquen des de les entitats veïnals, aquest divendres, Salut haurà de donar una resposta definitiva als precs dels veïns.Se'ls havia proposat una primera solució d'obrir un dia a la setmana. Però evidentment ningú ha vist res escrit.

L'Ajuntament en el seu Ple també prendrà una resolució.
Està clar que la salut està entrant en uns camins de precarització molt perillosos. Dones que han treballat més de 40 o 50 anys es troben que arriben a certes edats i no tenen garatit un mínim servei sanitari al seu propi barri.
Apart de l'ocupació del Consultori per part de les iaies...s'està intentant mediatitzà el conflicte. I s'ha conseguit l'atenció de ràdio,premsa i televisió.
La setmana passada es va decidir tallar la carretera BV-2002 i d'aquí un estona, un servidor s'afegeix a la mani d'aquesta tarda que tallaran de nou la BV-2002.
******************
En el dinar familiar del diumenge la meva neboda li va preguntar a la meva germana: "mama, la iaia és una indignada?"
************************
En fi, davant tals fets, un servidor també es declara indignat sobretot per l'actitut arrogant, intransigent, intolerant, inflexible dels representants dels òrgans de Salut que executen les ordres que els manen uns polítics que evidentment no tracten gaire amb certs problemes quotidians.
********************
Amb època de crisi i retallades...tornarem a la lluita veïnals dels anys 70? Potser és l'únic camí que ens queda. Evidentment felicitar les entitats veïnals que han pres la iniciativa per lluitar per quelcom bàsic amb valentia i coratge.





Aquests són només alguns dels videos. A continuació uns enllaços a diverses notícies:
http://www.acn.cat/acn/623304/Societat/text/Santa-Coloma-de-Cervello-Colonia-Guell-dispensari-dispensari-medic-sanitat-salut-crisi-austeritat-estalvi-veins.html
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/moti-consultori-1067547

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails