dimecres, 13 d’agost del 2008

L'univers Ballard


"Crec en les olors corporals de la princesa Diana" (J.G.Ballard - Autòpsia del nou mil·lenni")

Qui hi ha darrera d'aquesta provocadora frase? El CCCB ens ofereix la possibilitat de conèixer de més aprop l'obra d'un autor, gairebé podríem dir, de culte. La seva visió és la visió d'un home que crea històries que van més enllà de la pura ciència ficció i descriuen un futur més aviat escèptic i pessimista on l'home viu en un procés de deshumanització i on les catàstrofes, perversions i un món asèptic, ordenat i políticament correcte amaguen un visió punyent de la realitat.
No cal ser un entès de la ciencia ficció per visitar aquesta exposició. Qui ho faci quedarà impregnat per l'univers d'un autor conegut bàsicament al nostre país per l'adaptació cinematogràfica que en el seu dia en va fer l'Steven Spielberg. Estic parlant de l'Imperi del Sol interpretada pel llavors nen Christian Bale, l'actual Batman. Aquest film era una recreació de la dramàtica infantesa de l'autor. I evidentment l'exposició també hi ha una part inicial amb dibuixos i pintures d'aquella època i algun fragment de la peli.
Francament recomenable!!
+info a...

120 anys d'un sindicat...


Vivim immersos en uns temps on només sentim parlar d'Opes, crisis, carburants, índex de preus de consum...El treballador és sempre una dada menor inclosa dins les meravelloses xifres d'atur. Per això és significatiu que en ple mes d'agost s'hagi commemorat l'aniversari d'un dels sindicats històrics que encara sobreviuen. Just ahir es va celebrar al carrer Tallers de Barcelona el 120è aniversari de la fundació de la Unió General de Treballdors (UGT). El seu secretari general, en Jose Maria Àlvarez va llegir una declaració que començava així:
"Avui i aquesta hora de fa 120 anys, un grup d'idealistes va fundar la Unió General de Treballadors. La seva experiència vital, el seu inconformisme social i el seu esperit crític els va empenyer a crear la primera organització sindical d'Espanya. Va néixer a Barcelona, entre el brogit de telers i l'escalfor política de les altes xemeneies de les fàbriques. El mateix any que la ciutat acollia l'Exposició Universal. La concentració d'obrers que havien de transformar la Barcelona que acolliria aquella demostració d'impuls econòmic i cultural en va esdevenir el catalitzador. Però, la idea d'un sindicat de classe que esdevingués l'instrument de lluita dels treballadors i les treballadores es venia forjant a Catalunya a través de les diverses societats obreres que ja agrupaven anhels personals i esperances col·lectives."
Recordar en els nosters dies paraules com inconformisme, esperit crític, anhels i esperances és encoratjador ja que molts cops aquestes paraules en els nostres temps són buides i manipulades. És important recordar que hi va haver uns temps on la lluita social era molt més present en la societat que avui en dia. Recordar l'essència del perquè es van fundar els sindicats i homenatjar aquells qui ho van fer és tant necessari com important.
Aquest post va dedicat a aquella gent i aquells obrers.
(Per il·lustrar el post he escollit una foto d'una estàtua d'uns miners de les Mines de Sal de Wieliczka, a Polònia; on el moviment obrer també va ser important)

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails