dijous, 26 de març del 2009

Nou diccionari en català: Diccionari de català col·loquial


M'ha semblat curiós l'edició d'un "Diccionari de català col·loquial". L'iniciativa corre a càrrec de l'Enciclopèdia Catalana i el grup radiofònic Flaix. Una eina que inclou més de 2400 paraules. El volum ha estat redactat pel lingüista Jaume Salvanyà.

Trobo que és una iniciativa curiosa que pot omplir un buit per aquells que vulguin utilitzar el registre col·loquial en algún dels seus escrits. (que un servidor confessa que ho fa molts cops!) Però al mateix temps penso que intentar formalitzar un registre com el col·loquial, crec que es pot còrrer el perill d'intentar ser massa políticament correctes justament en un registre que sovint agafa expressions del carrer que ho són tot menys correctes.
Uns exemples d'un bon ús del català col·loquial:
agafar pràctica en comptes "d'agafar el tranquillo"
història en comptes de "qüento xino"
nen consentit en comptes de "ninyato"
En canvi dóna per correctes formes com "què tal?", neu (cocaïna), sobrat (per cregut) o en el camp futbolístic pitxixi.
Curiós tot plegat, oi?


Descafeïnat

Hi ha dies que determinats titulars d'una entrevista en un diari em criden l'atenció i m'inciten a seguir llegint:
"Els sindicats avui no defensen el treballador"

Aquesta és un contundent resposta que ha donat en Francesc Sanuy, advocat i exconseller de la Generalitat. En una entrevista pel diari Avui, en Sanuy diu en veu alta el que molta gent alguna vegada ha pensat dels sindicats en els darrers anys. Hi ha qui pensarà que aquesta frase potser és un pèl demagògica però us convido a llegir l'entrevista d'ahir del Diari Avui perquè s'atreveix a criticar un cert desencís en el món sindical, sovint condicionats a seguir les corrents ideològiques dels qui manen i incapaços de fer front d'una manera més valenta a la crisi.
Si escric aquest post no és que tingui res contra els sindicats, tot el contrari, m'han assesorat correctament més d'una vegada, i crec fermament que són molt necessaris però en determinats moments semblen més una empresa de serveis, semblen una entitat desbordada per la gran quantitat de problemes laborals i socials que han sorgit en els darrers anys i sobretot darrers mesos.
Potser els sindicats com molts altres estaments i organismes de la societat són un cafè que ha perdut tota la seva cafeïna...Un d'aquells cafès descafeïnats de màquina amb sacarina i o bé un tallat curt de cafè, això sí amb llet descremada per no fer mal al colesterol!

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails