diumenge, 13 de febrer del 2011

Goya 2011 (els meus pronòstics)


Això dels Goya...
Sempre m'ha fet gràcia perquè cada any, no sé com s'ho fan, tenen elements molt mediàtics i no estrictament cinematogràfics que envolten la gala.
No entraré a parlar dels elements no cinematogràfics (Ley Sinde) que han precedit la Gala que aquesta nit de seguida començarà. Em fa una mica de mandra parlar de totes les polèmiques que s'han generat abans d'aquests premis, em fa una mica de mandra perquè penso que hi ha molt de circ i poc de cinema.
Per tant en cenyeixo estrictament a indicar quin és el meu pronòstic: (potser m'equivoco)
1.Millor pel·lícula: Pa negre
2. Millor direcció: Agustí Villaronga "Pa negre"
3.Millor actor principal: Javier Bardem per "Biutiful"
4.Millor actriu principal: Nora Navas per "Pa negre"
5.Millor actor de repartiment: Karra Elejalde per "También la lluvia"
6.Millor actriu de repartiment: Laia Marull per "Pa negre"
7.Actor revelació: Francesc Colomer per "Pa negre"
8.Actriu revelació: Carolina Bang per "Balada triste de trompeta"
9.Direcció novell: Jonás Trueba per "Todas las canciones hablan de mí"
10.Millor guió original: Paul Laverty per "También la lluvia"
11.Millor guió adaptat: Agustí Villaronga per "Pa negre"
12. Millor documental: Bicicleta, cullera, poma de Carles Bosch
I segurament en l'apartat fotografia, tècnic, producció, vestuari, maquillatge i so..."Pa negre" una de les millors pel·lícules de l'any treurà algún que altre reconeixement.
Un servidor també ha vist "Balada triste de trompeta" i li sembla una peli a nivell d'imatges molt impactant, un guió justet, una història que la primera hora llarga està molt ben trobada però que la segona hora de metratge ja comença anar-se-li l'olla al director. Cal dir que l'inici de la peli, amb molts elements que fan referència a temes de memòria històrica, és molt bo i molt potent. Però la pel·lícula a mesura que va passant el metratge perd intensitat. També cal dir que és incomprensible com un dels pilars de la peli, l'actor Carlos Areces no ha estat nominat a millor actor. És injust. Bona part del pes del film recau en la seva responsabilitat i se'n surt prou bé.
Ahir un servidor va veure "También la lluvia" i em va agradar força. A través d'un equip que roda un film del descobriment d'Amèrica, apareix un altre conflicte de fons: la revolta de l'aigua a Bolívia. La primera escena és impactant: una creu portada per un helicòpter recorda una de les escenes mítiques dels films de Fellini. La pel·lícula té bons moments, bones interpretacions i fins i tot insinua algún apunt crític amb la revisió històrica del descobriment d'Amèrica però no va més enllà...És una pel·lícula valenta i recomenable.
Però evidentment de totes les candidates si hi ha una pel·lícula rodona és Pa negre i les nominacions li fan justícia. Esperem que també ho facin els premis. (També incomprensible que no estigui nominat a millor actor de repartiment Roger Casamajor en el paper de Farriol de Pa negre. Una gran interpretació que es mereixia una nominació. Incomprensible i injust.)
Des d'aquí també us animo a llegir el post que en Pere "Saragatona" ha escrit en el seu blog:

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails