dissabte, 20 de desembre del 2008

L'últim Silenci


M'he assabentat que tal com va passar aquesta setmana amb el programa musical Loops, el proper dia 23 de desembre acaba Silenci. Per què?, em pregunto. Em fa un certa ràbia ja que hi ha pocs programes culturalment interesants com perquè els vagin clausurant un per un. Què volen restructurar la programació del 33? No ho entenc.
El proper dia 23 de desembre el programa de tendències culturals Silenci dirà adéu a la programació. Penso que hi ha un abans i un després d'aquest programa alhora de tractar amb la informació cultural. Silenci era fresc, entretingut, interesant i oferia la possibilitat de parlar de totes aquelles realitats culturals que no sempre surten cada dia a les pàgines de diaris.
Pel que ententc, Televisió de Catalunya vol suprimir de la graella del 33 alguns programes. En el cas del programa que ens ocupa segons he llegit la informació que el volen substituir per un programa diari que abarqui un àmbit més generalista de la cultura. Vaja, vaja...o sigui que silenci era per minories? Penso que una televisió pública ha d'intentar crear programes per diferents targets de públic. Si més no aquesta és la gràcia del 33, oi?

Per programes amb targets generalistes ja tenim la Tv3, oi?
Resumint: Han sigut 7 anys d'un programa on dissenyadors de tot tipus, músics, joves talents, i les ganes de parlar d'avantguardes o tendències el feien atractiu.Sempre ens quedarà el rostre i el gestos de la seva redactora i presentadora Bibiana Ballbè. Des d'aquí un agraïment pels que han fet durant 7 anys aquest programa.

El futur dels joves escriptors



Trobada de Joves Escriptors

(XXVI Congrés de l'Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana. Ateneu Barcelonès - 20/12/2008 - Actes de les 10 fins a les 19h.)

Com diu la cançó els temps han canviat molt i difícilment no són igual les prioritats dels joves que escrivien als 70, als 80 o a principis dels 90. S'ha passat de l'època de la màquina d'escriure als nous temps de les xarxes socials i els blogs. Els joves d'anys enrere no tenien la diversitat de camins per poder publicar que hi ha avui dia. Potser per aquest motiu va néixer l'Associació de Joves Escriptors, on un servidor hi ha format part durant una bona colla d'anys de forma activa, i gràcies a aquesta entitat he pogut participar en molts projectes. Un dels pilars fonamentals de l'entitat que us parlo era poder ajudar a través de llibres col·lectius a fer conèixer l'obra de joves narradors o poetes. Gairebé 30 anys després de la seva aparició, després de superar moltes crisis i alts i baixos, l'associació ha intentat adaptar-se als nous temps, però no és fàcil. Hi ha quelcom diferent en el jove que tenia 20 anys fa deu anys i el jove que té 20 anys ara. No em pregunteu el què...però alguna cosa ha canviat. L'accés als blocs, webs, a portals com relatsencatala o joescric i altres propostes fan que la possibilitat de publicar allò que un escriu ja no sigui un somni. Un jove pot pensar...per què haig de formar part d'una entitat si ho puc fer virtualment, compartir opinions i experiències i fins i tot publicar. Això ha deixat fora de joc a l'Associació. Però hi ha quelcom que encara pot oferir....en un món de virtualitats vàries, oferir la possibilitat de trobar-se en una cafeteria, conèixer joves de carn i ossos que també escriuen, escoltar el que escriuen...Organitzar sopars amb escriptors consolidats i parlar-los gairebé de tu a tu. I seguir apostant per publicar llibres col·lectius amb editorials solvents (Proa, Cossetània...) i fer-ne presentacions en llibreries de renom com la Catalònia. Vet aquí algunes coses que encara fan viva una entitat...Tampoc és fàcil accedir al món editorial per un jove i penso que tenir entitats que donguin suport als joves que volen escriure en català hauria de ser encara important. Plantejar-se el futur d'una entitat en un moment que la gent no creu en entitats és quelcom important. No creieu?

Destaco el recital de joves poetes amb: Victor Verdú (Almenar), Laia Noguera (Calella), Enric Falguera (Lleida) i Jaume C Pons Alorda (Mallorca). +info a: http://www.ajelc.cat/index.php

També adjunto un article d'anys enrera força interesant...http://www.diaridelsestudiants.com/prisma.php?id=51257393355




Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails