diumenge, 25 d’octubre del 2009

Cerdà i la Barcelona del futur


Al CCCB s'acaba d'inagurar una exposició relacionada amb l'Any Cerdà, coincidint amb els 150 anys d'aprovació del pla urbanístic que va transformar la ciutat després d'enderrocar-se les muralles.
En els darrers anys la figura d'Ildefons Cerdà ha sigut font d'algunes exposicions retrospectives. Moltes han intentat anal·litzar el Pla Cerdà amb altres plans plantejats per altres enginyers i arquitectes. Són 150 anys d'història de canvis estructurals i urbanístics amb els seus alts i baixos. Molts cops aquests canvis han estat vinculats amb grans events mundials: Exposicions Universals, congressos eucarístics, JJ.OO, Forums...
Tot i que el CCCB ens té acostumats a exposicions molt ben plantejades, al sortir d'aquesta mostra vaig tenir un cert desconcert de no haver aprofundit prou en el tema. Vaig llegir una opinió en el llibre de visites de la sortida: "exposició caòtica, laberíntica, poca informació. Això sí, visualment molt potent!". La mostra intenta ser un recorregut per la incidència a Barcelona del pla Cerdà i la transformació de la ciutat, vist des d'un punt de vista actual i reivindicant la modernitat del mateix. Gràcies a diferents rehabilitacions fetes a l'Eixample, s'han recuperat alguns patis interns i s'ha reconfirmat la gran varietat d'usos que ha tingut el model Cerdà i la terminologia que ha generat: xamfrà, illes, façanes, passatges, patis...
El que em va semblar més interesant fou la part final de la mostra on hi ha una classificació de ciutats segons el seu model urbanístic (ciutat discreta, infinita, celular, a escala, sobreposada, etc) i de forma més o menys didàctica ens intenta explicar com els models urbanístics han transformat i condicionat les ciutats i quina incidència té això en el futur.
Visualment és una exposició amb elements interesants, informativament costa seguir-la. Recomenable? Bé això ho deixo a criteri de cadascú.
+info a:

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails