dimarts, 14 de juny del 2011

Fa 20 anys de...

Fa just avui 20 anys que quatre grups que venien de comarques (Sau, Sangtraït, Sopa de Cabra i Els Pets) van compartir una mateixa nit en un concert que va batre records: 22.000 persones al Palau Sant Jordi de Barcelona. Un servidor hi era en les primeres files. Queda tan lluny aquell concert que a dia d'avui només en tinc records difuminats d'una nit on vaig sentir per primer cop en directe els que van ser durant molts anys alguns dels grups de la banda sonora de tot una generació en la qual m'incloc.
Se n'ha parlat tant i a vegades no sempre bé, que tristament quan se n'hauria de parlar a dia d'avui del que va representar l'esclat de rock fet i cantat en català i com a fenòmen de masses per joves, avui veureu com la notícia passarà desapercebuda.
La música en català ha tingut alts i baixos i tot tipus de noms i fenomes i actualment hi ha una nova onada de grups (alguns molt bons) que flirtegen més amb el pop i el folc. La nova invasio de folkies ha provocat que molts grups hagin fins i tot renegat d'allò que en el seu dia és va mal anomenar "Rock català" i que amb el temps ha demostrat que va ser molt més un fenomen perquè va deixar com a llegat grans grups i grans cançons: Sopa de Cabra (L'Empordà) o Sau (Boig per tu) ja formen part del cançoner popular.
Han passat 20 anys d'allò i amb 20 anys molts d'aquells grups ja han desaperegut i la música afortunadament s'ha omplert de molts més matisos i actualment és molt més eclèctica, heterogènia i diversa.
Us deixo amb una gran cançó: "Somnis entre boires" dels desaperaguts Sangtraït. (La gravació és justament d'aquell concert!)

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails