divendres, 13 de maig del 2011

2 frases d'Ibsen




"Pueden prohibirme seguir mi camino, pueden intentar forzar mi voluntad. Pero no pueden impedirme que, en el fondo de mi alma, elija a una o a otra."



"¿Cuál es el primer deber del hombre? La respuesta es muy breve: ser un mismo."

Henrik Johan Ibsen

(1828 - 1906) dramaturg norueg.


Vet aquí dues bones frases d'Ibsen que són perfectament aplicables a una de les últimes posades en escena d'un dels seus textos menys coneguts:

El petit Eiolf.

Afortunadament a Catalunya hem tingut la sort que s'han adaptat i representat alguns dels grans textos d'aquest gran dramaturg europeu.

Justament aquest cap de setmana es faran les darreres representacions d'aquesta obra a la Sala Beckett. Les obres d'Ibsen són un retrat de tot allò que tormenta l'home: la responsabilitat, la por, els somnis, els anhels, les oportunitats perdudes, la moral. "El petit Eiolf" és el retrat d'una parella que en un determinat moment es plantegen prendre unes decisions vitals i unes renúncies i evidentment on hi ha pel mig un fill malalt que ha marcat i marcarà les seves vides. Un drama poètic molt ben interpretat i dirigit. Una d'aquelles obres que sovint no n'esperes gran cosa i passa sovint desapercebuda de la cartellera.


Ser un mateix. Vet aquí el gran repte del qual també parla l'obra.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'encanten les frases, les que fan pensar. No hi ha cap dubte que Ibsen en té de molt bones. M'agrada especialment la primera :)

Lluís Bosch ha dit...

M'agrada molt l'Ibsen, però... a què es refereix exactamenr en la primera frase? Escollir entre dues què?

Gabriel ha dit...

Ostres...la primera frase és d'aquelles que te les has de llegir dos cops. Entenc que parla que l'home és un èsser lliure per naturalesa i per tant pot escollir entre ser lliure i seguir el que li mana el cor o deixar de ser-ho i sotmetre's a les imposicions i prohibicions. Fins i tot, crec que va més enllà d'això i parla que per molt que volguin sotmetre a un persona, podran sotmetre-la però no podran canviar el que realment pensa en el seu fons.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails