Platges de tardor o gairebé d'hivern. Atalaies de socorristes buides, barques abandonades, la sorra neta i només el so de les onades. Qui diu que les platges a l'hivern no tenen encant?
Benvinguts a l'illa d'en Gabriel Boloix *** Breus notes culturals i altres impressions* 2008 - 2022
dilluns, 24 de novembre del 2008
Platges de tardor o gairebé d'hivern
Platges de tardor o gairebé d'hivern. Atalaies de socorristes buides, barques abandonades, la sorra neta i només el so de les onades. Qui diu que les platges a l'hivern no tenen encant?
Noves veus (IV): Ivette Nadal
Diuen que és la PJ Harvey catalana. Un video per demostrar que no només hi ha nous cantautors, sinó que també hi ha noves cantautores i amb futur.
Bruxelles - cartes (II)
Arquitectes de la Natura
dissabte, 15 de novembre del 2008
Turons

Dia mundial de la diabetis

dimecres, 12 de novembre del 2008
Ródtxenko

La construcció del futur
Sala d'exposicions de Caixa Catalunya "La Pedrera" - Barcelona.
Del 14/10/08 fins el 05/01/09
Des de fa gairebé un mes a La Pedrera podem visitar la retrospectiva dedicada a Aleksandr Ródtxenko, una de les principals figures de l'avantguarda del S.XX. El més interesant de l'exposició són les diferents facetes que se'ns mostren d'aquest artista rus. Si una cosa ha tingut l'evolució de l'art durant el S.XX és la varietat d'estils, filosofies, tendències i el més interesant de tot plegat com han anat evolucionant. Precisament aquest és l'aspecte que més sorprèn d'aquest personatge.
Va ser un dels impulsors del que es va anomenar "constructivisme", un moviment que aplegava pintors, escultors, arquitectes, crítics i teòrics, tot en un mateix sac, i on es va gestar una nova manera de veure l'art. L'art en tres dimensions, segons els constructivistes, havia de substituir la "composició" en dues dimensions. L'exposició aplega dibuixos, pintures, escultures, fotografies, fotomuntatges, fotocollages, publicitat...Parlem d'art i publicitat a principis de segle, per això Ródtxenko va ser un artista innovador i tot terreny.
Les avanguardes poden agradar més o menys i personalment els quadres d'aquest artista em deixen bastant fred, però si hi ha uns elements que fan interesant aquesta mostra és tota la part que ens apropa a com la unió de Ródtxenko amb el poeta Maiakovski va revolucionar el disseny soviètic. L'art entès al servei de tots els àmbits de la societat. No cal oblidar el context històric. La nova era sovietica calia una nova imatge, nous símbols...i realment la unió Maiakovski-Ródtxenko va ser molt productiva fins i tot fent incursions en el teatre, cinema, publicitat comercial, cartellisme, embalatges, embolcalls, anuncis en color, il·lustracions a diarisi i revistes. Fins i tot en el to dels anuncis si desprèn un cert humor.
Francament sorprenent.
Va arribar un dia que Ródtxenko decideix posar fi a totes les etapes polifacètiques i productives i decideix cercar l'essència en la pintura. És l'etapa final de la seva vida, l'etapa que s'ha anomenat el retorn a la pintura.
El mateix autor va escriure les següents paraules en el seu diari personal:
"La pintura ha arrencat! Però horroritza!
És pintura d'esquerres...
I Déu meu, quina alegria ser d'esquerres...
Ser jo després de tots aquests turments, oposat al sentit comú.
No ensorrar-me, pintar amb plaer!
El que hagi de ser, serà! Però moriré d'esquerres i deixaré obres bones.
Estic pintant diverses coses alhora i estic increïblement content. En moments com aquest la gent diria "És boig!".
Només Múlia em perdonarà i comprendrà. Ja no podia continuar coaccionant-me a mi mateix. Pot ser que sigui el camí equivocat, però produeix obres valuoses."
Aleksandr Ródtxenko (dels seus Diaris, 30 de Juliol de 1943)
Com sempre les exposicions de "La Pedrera" són un regal per entendre l'art i la cultura del S.XX. Recomenable.
dimarts, 11 de novembre del 2008
5 anys sense Miquel Martí i Pol
L'any 1963 Marti i Pol cantava aquest "Riu amunt". Avui fa justament cinc anys que ja no hi és però el seu llegat és tan remarcable que ja és un nom més de la història de la literatura del país. Sempre es recorda un Martí i Pol marcat per la malaltia. Però també hi va haver un Martí i Pol jove que un dia es va atrevir agafar la guitarra, pujar a l'escenari del teatre Romea i cantar els seus propis poemes. Sempre va ser un home vital. I em costa imaginar-me'l sense el seu somriure. He trobat aquesta joia al youtube i vaig pensar que el millor homenatge era penjar-lo al blog avui.
JOAN MARGARIT, premi Nacional de Poesia
L'arquitecte i poeta Joan Margarit, amb Casa de Misericòrdia, ha guanyat el Premi Nacional de Poesia. És un plaer poder penjar al blog aquesta capsula sobre la seva poesia amb la saviesa d'un home culte i sensible com Margarit.
Ironies fotogràfiques

del 6/11/08 al 08/02/09
La Virreina. Centre de la Imatge
De facto és la retrospectiva que La Virreina dedica a Joan Fontcuberta. Què podem dir De facto? És una exposició que reuneix muntatges fotogràfics dels darrers anys i on l'autor de les imatges juga a l'engany, la ironia...
M'explicaré...La mostra agrupa diferents muntatges de l'autor en diferents espais sobre temàtiques diverses. Només arribar hi ha un reportatge sobre un cosmonauta rus. És tan real el reportatge que en cap moment un pot arribar a pensar que l'autor s'està fotografiant ell mateix fent-se passar per cosmonauta. Hi ha un altre cas divertit...L'autor explica que es va infiltrar en un monestir ortodox de Laponia i ens mostra els suposats miracles dels monjos. Muntatges i bromes apart...hi ha quadres que mostren noves tècniques sorprenents com el googlegrama...Com si fos un mosaic, el fotograf crea collages d'imatges a partir de la cerca d'internet i fa autèntics prodigis. En cap moment defuig de l'experimentació i demostra que a través de les noves tecnologies es poden crear imatges innovadores.
És una exposició interesant, sorprenent, curiosa que descol·loca a tot aquell qui busqui una mostra seguint els cànons habituals. Francament recomenable.
Història d'una foto

Aforisme (sobre la memòria històrica)

"La memòria és necessària si més no pels que no tenen nom"
+info a...
http://www.foroporlamemoria.info/
dilluns, 10 de novembre del 2008
L'última vinyeta d'en Tàssies

dijous, 6 de novembre del 2008
Arriba Serrallonga...
S'estrena avui Serrallonga. Una mini-série de dues entregues on s'ens narrarà la vida de Joan Sala, el mític bandoler Serrallonga. Aquest clip que adjunto és el report que la periodista Raquel Mateos va fer de la presentació a Barcelona.
hi ha molta info a la web de Tv3, com no...
www.tv3.cat/serrallonga
Tal com va passar en el seu dia amb la mini-série Arnau...és una bona aposta de Televisió de Catalunya.
Francament promet!
Cronos...

Cinc cèntims d'un rodatge...

Ultimes lectures: La Clau Gaudí

dimecres, 5 de novembre del 2008
Dies de pluja

que no t’espanti el perill
que la vida és molt curta
per llançar-la en un riu.
Que no t’espanti la pluja
que no t’espantis al sentir
que n’hi ha molts que es perden
en qualsevol camí.
Vindrà la pluja?
Potser vindrà…
I la seva aigua ens farà viure…
dimarts, 4 de novembre del 2008
Fars

Cafè Europa i altres notícies literàries...

Cultura digital
http://www.cultura21.cat/
portal de notícies de cultura amb una visió més independent dels grans diaris.
http://www.timeout.cat/
La capçalera londinenca va celebrar fa poc 40 anys i la catalana ha conseguit amb pocs mesos convertir-se en una referència més per l'oci i en català.
http://lecool.com/cities/barcelona/subscriptions/new
Magazine via mail amb propostes singulars. Subscripció recomanable.
http://www.teatrebcn.com/
El passat mes d'octubre aquest butlletí d'informació teatral va celebrar els 100 números. Felicitats!
http://www.bromera.com/LIllaWeb/revista/00048/index.php?sec=dossier03
Revista L'illa d'Edicions Bromera. Literatura i llibres de l'àmbit valencià.
http://www.serrador.cat/
Veterana publicació cultural.
Vet aquí només uns exemples de cultura digital...
Noves veus (III):Roger Mas - Caminant
Caminant està extret del llibre "Al cel" de Jacint Verdaguer. El cantautor solsoní Roger Mas va decidir musicar aquest i altres textos verdeguerians i fer-ne un disc que va titular "Les cançons tel·lúriques".Cantautor de singular veu de la nova fornada, gran disc, arriscat i molt particular que li ha merescut rebre diversos premis com el Puigporret del MMVV 2008. Deixeu-vos captivar només un parell de minuts amb aquest clip...val la pena.
El racó preferit de Ludwing II
És un palauet petit però acollidor. Era un dels palaus predilectes de Ludwing II, més conegut com el rei boig. Està sota els mateixos Alps i no gaire lluny del famós Neuschwanstein. Baviera es transforma en plena tardor i els seus boscos, com passa en aquesta època en moltes zones, mostren tot l'esplandor del canvi de colors abans de caure al declivi hivernal. Vet aquí una foto, que m'ha fet arribar la meva veïna Mònica de les seves vacances, dels jardins d'aquest palau. (gràcies Mònica!)
20 anys de nàufrags...(postals del Senegal II)

Aquest passat cap de setmana a les platges d'Andalusia properes a l'Estret es va commemorar el trist fet de l'arribada la primera patera. Pateres, cayucos...molts han volgut tastar el somni europeu. 18.000 víctimes comptabilitzades. 20 anys de naufragis...Nàufrags a la recerca d'un somni perdut entre les poques milles que separen els dos continents.
Què ha passat amb aquests 20 anys? Tot segueix igual? Què ha canviat?
Vet aquí un post solidari i d'homenatge amb aquelles entitats i persones que a dia d'avui acullen els supervivents de tants estúpids naufragis i tants somnis ofegats entre dos continents.
TORNA SERRALLONGA
Tv3 estrena aquest proper dijous 6 el film "Serrallonga", però el mite de bandolers com en Serrallonga ja havia sigut tractat a través de diverses novel·les, comics, cançons, estudis...fins i tot hi ha rutes a Osona. Parlant d'Osona, un grup d'aquella comarca, Esquirols, va gravar fa més de 25 anys una cançó que de seguida seria molt coneguda entre grups de folc i esplais xirucaires. Fa 6 anys el grup de folc-rock Mesclat va decidir recuperar aquest tema. Aquest clip, d'un concert al Palau St.Jordi fa pocs anys, n'és una mostra de la força que encara té aquesta cançó.
Bruxelles-cartes (I)
Brussel·les apart de l'Atomium i la Grand Place és un referent del comic.
A la ciutat s'hi poden trobar vinyetes incrustades a les parets d'alguns racons com una part més de la grisa capital europea.
Centre Belge de la Bande Dessinée
http://www.stripmuseum.be/
Aquest cap de setmana passat a l'Hospitalet es va celebrar una nova edició del Saló Manga amb gran èxit. A casa nostre hi ha també tradició de la historieta i l'humor gràfic i per això des de fa dies es parla que potser al mateix Hospitalet podria acollir el nou museu del comic. Però si a Europa hi ha un lloc on és l'autèntica capital del comic europeu és Brussel·les bressol d' autors com Hergé, Peyo, Morris, Jijé, Jacobs i molts altres... Des de fa gairebé 20 anys existeix el CBBD que és un centre interactiu que aplega exposicions permanents entorn l'ofici de la vinyeta, un llegat important, llibreria, tallers, cursos...
Quan hi va anar un servidor, hi havia una exposició sobre els 50 anys de la primera vinyeta dels Smurfs, coneguts a casa nostre com els "Pitufos" o "Barrufets" d'en Peyo.
El centre destaca per tenir una retrospectiva permanent de l'heroi més conegut: en Tintín. Un autèntica icona del comic no només belga sinó europeu.
Un altre encant és el propi edifici: uns antics magatzems "Magasins Wauquez" construits seguint la tradició de l'Art Noveau del ferro forjat que suporta grans superfícies de vidre. Un disseny del gran Victor Horta. Brussel·les pot tenir molts encants però no sap aprofitar gens, a nivell turístic, la tradició de l'Art Noveau belga, i per posar-vos només un exemple és patètic que la casa de Victor Horta, un joia a nivell de mobiliari i disseny només es pugui veure de 14.00 a 17.00 hores i està mal explotada i senyalitzada. Ahh, per cert, tornant al CBBD, el cafè Horta, dins el mateix edifici és recomenable. +info de Bruxelles: http://www.bruxelles-tourisme.be/accueil/es/index.html
dilluns, 3 de novembre del 2008
Tot recordant la 8ª Festa...
Us deixo amb el recordatori d'uns videos que mostra l'acte final de la festa.
En un s'hi veu la banda i la processó amb la primera pedra.I amb l'altre la cloenda final quan després dels parlaments es va desplagar una imatge de com hauria pogut ser l'església.
Mini videos: cortesia familiar de la Montse Boloix.(gràcies!)
Les inquietuds d'un cargol
Nàufragiobrer torna de nou el mes de novembre i després d'uns dies d'inactivitat i després d'uns dies de tanta pluja he descobert que en el blog hi han aparegut uns habitants curiosos.
(Vet aquí un simpàtic cargolet de la Cia Sinilos teatre de titelles)