diumenge, 29 de juny del 2008

Un centenari i un manifest...




La Colònia Güell viurà enguany una efemèride important: el centenari de la col·locació de la primera pedra de l'església.

Parlar de l'església de la Colònia Güell, altrament dita, Cripta, és parlar d'arquitectura, història, records, art, parròquia, casaments, sagraments, i perquè no dir-ho una de les icones més importants no només de la Colònia Güell sinó del Baix Llobregat.


Enguany fa 3 anys que som Patrimoni de la UNESCO!!!


I què? Es preguntaran alguns...

La dotzena de viatges que he fet els darrers anys m'han ajudat a veure que on hi ha Patrimoni, les institucions el cuiden, el mimen i se'n senten orgullosos. Perquè no es va fer un acte per celebrar que som Patrimoni de la Unesco? No hi ha ni una trista placa. Res de res. Fins i tot les antigues pistes de bàsquet i tennis parroquials, on actualment guarden restes de les antigues columnes que haurien servit per construir el temple, estan tapades i denoten un lamentable estat d'abandor.

Tot plegat per aquells que som del poble i hem viscut d'aprop la transformació d'aquest ens causa estranyesa i una certa tristor.


El que en el seu dia va ser una grata notícia, ja que la restauració i sanejament d'un edifici sempre és quelcom important, es va convertir més tard en una agra polèmica. Fins i tot hi ha rumors d'indicis que apunten que determinats elements que es varen col·locar per salvaguardar l'obra la poden estar danyant en aquest moment i la poden posar en perill.


És cert tot això???

Els últims dies s'ha publicat en diferents mitjans de ràdio, premsa i televisió un manifest on es posa en evidència l'estat de diferents edificis gaudinians i el manifest destaca el fet que cert elements arquitectònics (com l'estructura de zinc damunt la rampa del porxo) poden estar danyat la mateixa obra. El manifest del que us parlo és el manifest titulat "Gaudí alerta roja" promulgat pel FAD. (que tampoc són quatre arreplegats que són els del FAD!!)


Conclusió: esperem que l'efemèride del centenari serveixi per reconciliar totes les part implicades (Concorci, Parròquia, Diputació, etc) i es pugui arribar a una entesa per salvaguardar aquesta joia que és la Cripta.


El més important és que més enllà de les agres polèmiques que no ajuden a potenciar la riquesa del patrimoni, s'ha creat una comissió per celebrar el centenari de la Cripta...Es reviuran actes que es varen reviure en el 50è i 75è aniversari on l'avi i el pare d'un servidor varen formar part de les comissions dels respectius aniversaris. Pel que sé...hi haurà una missa molt especial, una ballada de sardanes i diferents exposicions commemoratives...

Des de Nàufragiobrer quan arribi el moment farem un seguiment d'aquest important centenari.

Igualment encara estem davant l'impacte del manifest...Diversos mitjans de comunicació se'n van fer ressó...







+info a...

darreres notícies gaudinianes...









Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails