dijous, 2 d’abril del 2009

Vaixells embarrancats

Abril, dia 2. Londres. Comença una nova cimera del G-20, grans líders mundials es reuniran per buscar solucions. El món sembla un vaixell embarrancat on el capitalisme salvatge ens ha portat una patètica crisi que ara paguem tots. Cal un nou model, un model transformador on els capritxos i l'especulació de l'economia capitalista no siguin les regles del joc. Potser caldria una mica d'aire fresc...A Londres hi haurà aquests dies una gran pol·lució, i no tinc clar si la boirina londinenca ajudarà massa a aquests líders mundials. Caldran moltes jornades perquè el vell vaixell no estigui embarrancat i torni a l'alta mar.

Paraules d'un savi


Raimon Panikkar ha rebut aquesta setmana la medalla d'or al mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona. Nascut al 1918, nonegenari, ple d'una saviesa i una lucidesa, que ens fan redescobrir que a casa nostre encara sobreviuen grans savis. Recordo un bon programa d'entrevistes de l'any passat al 33 on cada setmana s'entrevistava a un personatge rellevant, alguns dels quals havien caigut en l'oblit.

(Recupero dos fragments de l'entrevista del 13-10-00 que el gran Antoni Bassas va fer-li aquest teòleg, pensador i filòsof nostrat de pare hindú i mare catalana, que actualment ha trobat la pau i la tranquil·litat a Tavertet:)
-Sobre l'estrès i el ritme de vida actual
"Tenim tot el temps del món per pensar, tot el que decidim tenir. Això de no tenir temps ho diuen els esclaus, els que han perdut la disciplina, els que no són lliures ni es coneixen. El problema més profund de la cultura actual és aquest, la falta de temps. L’arrel de tot està en la antropologia. Ens hem cregut que l’home és una màquina. Les màquines es poden accelerar, però l’home no. L’home accelerat no té temps, es posa nerviós, perquè ha perdut el sentit de la contemplació. Com diu la inscripció de l’oracle de Delfos, “t’has de conèixer a tu mateix”, però perquè això passi es necessita temps."
-Sobre maneres de viure i el món actual...
"En els moments de transició (entre una cosa i una altra) intenta recuperar-te a tu mateix i ser tu mateix. Jo no dic res de nou! Tot això ho deien els antics, jo només intento descongestionar la cultura de prejudicis que ens volen fer creure que els homes de l’Edat Mitjana eren unes bèsties o que a l’Africa són uns rucs. Estem sota una desinformació brutal, i això que pensem que vivim en el món de la informació!"
"Vostè sap que hi ha un moviment, que prové del G7, que diu que s’han de suprimir les classes de religió i filosofia. Si la gent pensa, es torna independent. Ens bombardeigen amb informació i ens sembla que anem endavant, però en realitat ens sentim impotents."

Cançons per recorda la nit més freda...




Ahir es va commemorar la nit més freda (dos poemes)


La nit més freda és el nom que rep un espectacle poètic que commemora els 70 anys de la caiguda republicana i el seu posterior exili. A partir del 16 d'abril es podrà veure al TNC. +info a:

Ahir dia 1 d'abril d'ara fa 70 anys es donava oficialment acabada la guerra civil.Evidentment l'efecte terrible més immediat va ser l'exili de moltes famílies que des del mes de gener, algunes ja havien creuat la frontera. Si parlem de literatura molts autors visqueren aquella amarga experiència i ho convertíren en material literari. D'aquells autors alguns no tornarien mai més. Alguns d'aquests autors formen part de l'inventari i premiat estudi "El dia revolt" que el reconegut crític literari Julià Guillamon ha dut a terme.
En aquest post a mode d'homenatge he escollit dos fragments prou coneguts de dos grans poetes:

LA CIUTAT LLUNYANA
Ara que el braç potent de les fúries aterra
la ciutat d'ideals que volíem bastir,
entre runes de somnis colgats, més prop de terra,
Pàtria, guarda'ns: - la terra no sabrà mai mentir.
Entre tants crits estranys, que la teva veu pura
ens parli. Ja no ens queda quasi cap més consol
que creure i esperar la nova arquitectura
amb què braços més lliures puguin ratllar el teu sòl.
Qui pogués oblidar la ciutat que s'enfonsa!
Més llunyana, més lliure, una altra n'hi ha, potser,
que ens envia, per sobre d'aquest temps presoner,
batecs d'aire i de fe. La d'una veu de bronze
que de torres altíssimes s'allarga pels camins,
i eleva el cor, i escalfa els peus dels pelegrins.

Màrius Torres (1910 - 1942)

CORRANDES D'EXILI
Una nit de lluna plena
tramuntàrem la carena,
lentament, sense dir re ...
Si la lluna feia el ple
també el féu la nostra pena.
L'estimada m'acompanya
de pell bruna i aire greu
(com una Mare de Déu
que han trobat a la muntanya.)
Perquè ens perdoni la guerra,
que l'ensagna, que l'esguerra,
abans de passar la ratlla,
m'ajec i beso la terra
i l'acarono amb l'espatlla.
A Catalunya deixí
el dia de ma partida
mitja vida condormida:
l'altra meitat vingué amb mi
per no deixar-me sens vida.
Avui en terres de França
i demà més lluny potser,
no em moriré d'anyorança
ans d'enyorança viuré.

Joan Oliver [Pere Quart] (1899 - 1986)

La Mort i la Primavera


La Mort i la Primavera
Rodoreda per Villaronga
Espai Xavier Miserachs
La Virreina
Centre de la Imatge
Fins el 3 de Maig.
Aquesta és una exposició fotogràfica i d'altres molts materials d'un projecte fallit. El director Agustí Villaronga va voler portar a la gran pantalla la novel·la poètica de Mercè Rodoreda. El petit espai Miserachs de la Virreina recull material divers d'aquell fracàs:fotos, esborranys, dibuixos, guions, permisos per la filmació, articles de premsa, i cròniques diverses...
Havent vist l'exposició un arriba a la conclusió que si s'hagués executat el projecte hauria sigut un film peculiar i molt original. Llàstima, que a vegades, les bones idees, desafortunadament s'en van a l'aigua.
Agustí Villaronga va dir en un article l'any passat: "No me'n penedeixo.
Sempre he pensat que és el projecte més bonic que he tingut a les mans."
Rodoreda va escriure una carta a Joan Sales que li deia: "Estic lluitant amb La Mort i la Primavera com si m'hi anés la vida".
Un arriba a la conclusió que tant la novel·la inacabada com la pel·lícula mai realitzada els va perseguir una certa maledicció.
Simplement una exposició curiosa i recomenable.

Poesia en acció convoca el Xè Premi



1r de Tot: Moltes felicitats per 10 anys de Poesia en acció!


Poesia en acció és una entitat sense ànim de lucre creada pels volts de l'any 2000. Sorgeix a partir de l'iniciativa de diversos professors de fer arribar a les seves aules un missatge solidari a través de la literatura i més concretament a través de la poesia. Cada mes de juny celebren una marató poètica que té com a objectiu recaptar diners per una causa solidària. Els diners d'aquesta marató, en part, es recapten per la venda d'un llibre de poemes. Des de l'any 2000 conec aquesta iniciativa i he tingut l'oportunitat de poder-hi col·laborar un parell de cops en la marató poètica i en els llibres.
El concurs és una crida a poetes i escriptors per presentar-hi algún text poètic i solidari. Hi ha dues vessants: d'una banda es potencia el concurs en escoles i instituts i d'altre banda entre poetes. Els textos seleccionats entren a formar part del llibre solidari i si el poeta ho vol a tenir el goig de recitar-los el dia en qüestió al jardí romàtic de l'Ateneu Barcelonès durant la marató que cada es celebra abans de St.Joan.
Termini per presentar els poemes: abans del 27 d'abril.
Molt important: 1.poemes originals i inèdits 2.Temàtica:han de versar sobre la pau i la convivència, igualtat i solidaritat entre pobles, l'ecologisme, la llibertat, el respecte i la tolerància per tal de fomentar la convivència i la creació d'un món millor.3.Com a màxim 20 versos.
Enviar a poesiaenaccio@gmail.com
Premi: formar part de l'antologia poètica. (10ª antologia!!)
Recitar amb les patums literàries i amb alumnes del Principat i fora del Principat els poemes.
Data de la Marató: 13 de juny de 2009
+informació d'activitats: http://poesiaenaccio.blogspot.com/
+informació genèrica de l'entitat: http://www.poesiaenaccio.org/
+informació del Xè Premi:http://poesiaenaccio.blogspot.com/2009/03/x-premi-de-poesia-en-accio.html
Alguns poemes de l'edició VII, entre els quals hi ha el meu poema "Roses i espines": http://poesiaenaccio.blogspot.com/2008/06/antologia-vii-edici-premi-poemes-per-un.html

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails