dimarts, 4 de novembre del 2008

Fars

Hi ha dies que el món sembli pendent d'un far. Un far que ens guiï cap el futur. Mentre ignorem la brutalitat de les misèries d'algunes parts del món com l'antic Congo, mentre intentem oblidar-nos de l'inventari diari que ens fan de la crisi, segons alguns recessió econòmica...Mentre mirem de guiar-nos cap el futur...A Nordamèrica tenen un dilema que es resoldrà en poques hores. (Obama o McCain?)

Cafè Europa i altres notícies literàries...


Cinc cèntims d'alguns apunts literaris...
K08
Un servidor va assistir al Cafè Europa durant la jornada del dissabte del festival Kosmopolis 08. Aquesta biennal, la quarta edició, va englobar conferències, xerrades, exposicions (la de Ballard, Kosmòtica II...), recitals...Aquell dia vaig pujar a l'última planta del CCCB. És un bonic mirador i a dins estava habilitat com un cafè. Només a l'entrar vaig poder agafar un copeta (vi o aigua) i vaig poder escoltar algunes propostes que hi havia programades...Perejaume, Enric Casasses, Bartomeu Ferrando, Eduard Escoffet, Gonzalo Escarpa, Jorge Riechman, Pierre Joris...entre altres. Tot plegat era amb català, castellà i anglès...interesant proposta de cafè literari acompanyada amb musics en directe.
Setmana del llibre...A St.Cugat?
Barcelona perd la setmana del llibre en català. Per què no volen continuar a Barcelona? Diuen que la volen portar a St.Cugat? Meravellosa notícia de l'any del llibre i la lectura a BCN.
+info a...

Els premis Jaume I de la Franja reconeixen la tasca del jove de Lleida que va traduir la web del parlament europeu...
En episodis anteriors vàrem fer un post parlant de la tasca que un jove havia desenvolupat per traduir la web del parlament Europeu. Rera el nom de Miquel Català s'amaga aquest jove i la seva tasca ha estat reconeguda en els premis Jaume I de la Franja de ponent. Vet aquí un reconeixament per un petit gran gest per la llengua!
Els meus llibres en "Stand by"...
Petits Naufragis (Maikalili edicions) / Les Ombres del matí i del capvespre (Penombra d'argent edicions)
No tinc massa clar que està passant...Un dia escriuré un post amb tot el procés de l'edició d'aquest parell de llibres, perquè té tela! Estic a l'espera que em puguin confirmar que ja estan editats. Segons m'han comentat hi hagut un problema en les portades dels llibres i això ha endarrerit l'edició.
Espero aviat poder escriure que ja estan editats i la possible data d'alguna presentació...













Cultura digital

Des de fa un temps han aparegut diversos portals i revistes digitals...O simplement capçaleres veteranes en el món cultural s'han digitalitzat. Val la pena donar-hi un cop d'ull...
http://www.cultura21.cat/
portal de notícies de cultura amb una visió més independent dels grans diaris.
http://www.timeout.cat/
La capçalera londinenca va celebrar fa poc 40 anys i la catalana ha conseguit amb pocs mesos convertir-se en una referència més per l'oci i en català.
http://lecool.com/cities/barcelona/subscriptions/new
Magazine via mail amb propostes singulars. Subscripció recomanable.
http://www.teatrebcn.com/
El passat mes d'octubre aquest butlletí d'informació teatral va celebrar els 100 números. Felicitats!
http://www.bromera.com/LIllaWeb/revista/00048/index.php?sec=dossier03
Revista L'illa d'Edicions Bromera. Literatura i llibres de l'àmbit valencià.
http://www.serrador.cat/
Veterana publicació cultural.
Vet aquí només uns exemples de cultura digital...

Noves veus (III):Roger Mas - Caminant

Caminant està extret del llibre "Al cel" de Jacint Verdaguer. El cantautor solsoní Roger Mas va decidir musicar aquest i altres textos verdeguerians i fer-ne un disc que va titular "Les cançons tel·lúriques".Cantautor de singular veu de la nova fornada, gran disc, arriscat i molt particular que li ha merescut rebre diversos premis com el Puigporret del MMVV 2008. Deixeu-vos captivar només un parell de minuts amb aquest clip...val la pena.

El racó preferit de Ludwing II

Linderhof és un dels palaus que el Rei Ludwing II, de la dinastia dels Wittelsbach, va construir al sud de Baviera.
És un palauet petit però acollidor. Era un dels palaus predilectes de Ludwing II, més conegut com el rei boig. Està sota els mateixos Alps i no gaire lluny del famós Neuschwanstein. Baviera es transforma en plena tardor i els seus boscos, com passa en aquesta època en moltes zones, mostren tot l'esplandor del canvi de colors abans de caure al declivi hivernal. Vet aquí una foto, que m'ha fet arribar la meva veïna Mònica de les seves vacances, dels jardins d'aquest palau. (gràcies Mònica!)

20 anys de nàufrags...(postals del Senegal II)

(Teoricament aquest post s'hauria d'haver dit: "Postals del Senegal (II)" però la commemoració d'un trist fet que s'arrossega des de fa 20 anys m'ha fet replantejar un canvi en el títol del post. Foto d'unes barques d'una platja del Senegal cedida per la Montse V, gràcies Montse!)
Aquest passat cap de setmana a les platges d'Andalusia properes a l'Estret es va commemorar el trist fet de l'arribada la primera patera. Pateres, cayucos...molts han volgut tastar el somni europeu. 18.000 víctimes comptabilitzades. 20 anys de naufragis...Nàufrags a la recerca d'un somni perdut entre les poques milles que separen els dos continents.
Què ha passat amb aquests 20 anys? Tot segueix igual? Què ha canviat?
Vet aquí un post solidari i d'homenatge amb aquelles entitats i persones que a dia d'avui acullen els supervivents de tants estúpids naufragis i tants somnis ofegats entre dos continents.

TORNA SERRALLONGA

Tv3 estrena aquest proper dijous 6 el film "Serrallonga", però el mite de bandolers com en Serrallonga ja havia sigut tractat a través de diverses novel·les, comics, cançons, estudis...fins i tot hi ha rutes a Osona. Parlant d'Osona, un grup d'aquella comarca, Esquirols, va gravar fa més de 25 anys una cançó que de seguida seria molt coneguda entre grups de folc i esplais xirucaires. Fa 6 anys el grup de folc-rock Mesclat va decidir recuperar aquest tema. Aquest clip, d'un concert al Palau St.Jordi fa pocs anys, n'és una mostra de la força que encara té aquesta cançó.

Bruxelles-cartes (I)

50 anys dels Barrufets!

Brussel·les apart de l'Atomium i la Grand Place és un referent del comic.
A la ciutat s'hi poden trobar vinyetes incrustades a les parets d'alguns racons com una part més de la grisa capital europea.


Bruxelles-cartes (I) 23 - 27 d'agost 08

Centre Belge de la Bande Dessinée
http://www.stripmuseum.be/
Aquest cap de setmana passat a l'Hospitalet es va celebrar una nova edició del Saló Manga amb gran èxit. A casa nostre hi ha també tradició de la historieta i l'humor gràfic i per això des de fa dies es parla que potser al mateix Hospitalet podria acollir el nou museu del comic. Però si a Europa hi ha un lloc on és l'autèntica capital del comic europeu és Brussel·les bressol d' autors com Hergé, Peyo, Morris, Jijé, Jacobs i molts altres... Des de fa gairebé 20 anys existeix el CBBD que és un centre interactiu que aplega exposicions permanents entorn l'ofici de la vinyeta, un llegat important, llibreria, tallers, cursos...
Quan hi va anar un servidor, hi havia una exposició sobre els 50 anys de la primera vinyeta dels Smurfs, coneguts a casa nostre com els "Pitufos" o "Barrufets" d'en Peyo.
El centre destaca per tenir una retrospectiva permanent de l'heroi més conegut: en Tintín. Un autèntica icona del comic no només belga sinó europeu.
Un altre encant és el propi edifici: uns antics magatzems "Magasins Wauquez" construits seguint la tradició de l'Art Noveau del ferro forjat que suporta grans superfícies de vidre. Un disseny del gran Victor Horta. Brussel·les pot tenir molts encants però no sap aprofitar gens, a nivell turístic, la tradició de l'Art Noveau belga, i per posar-vos només un exemple és patètic que la casa de Victor Horta, un joia a nivell de mobiliari i disseny només es pugui veure de 14.00 a 17.00 hores i està mal explotada i senyalitzada. Ahh, per cert, tornant al CBBD, el cafè Horta, dins el mateix edifici és recomenable. +info de Bruxelles: http://www.bruxelles-tourisme.be/accueil/es/index.html

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails