dissabte, 28 de juny del 2008

Una presentació...


El passat dia 10 de juny un servidor va ser convidat per participar en una presentació de llibres i posterior tertúlia entorn l'accés dels joves al món de l'edició. L'acte es va celebrar a l'Ateneu Barcelonès. http://www.ateneubcn.org/
En el seu dia vaig suggerir a la Junta de l'AJELC - http://www.ajelc.cat/ - alguna activitat on els autors afins a l'associació poguessin retrobar-se i comentar en una tertúlia les seves novetats editorials. Així doncs en David Jané periodista i president de Joves Escriptors va fer el paper de cordinador de l'acte i va presentar els diferents convidats perquè fessim cinc cèntims de les nostres novetats editorials.
Vàrem patir la maledicció que aquell mateix dimarts hi havia fútbol i un dimarts a mitja tarda és a vegades difícil que la gent participi en aquest tipus de propostes. Tot i que la sala era gairebé buida, els pocs assistents a l'acte ens feren el caliu suficient perquè tot plegat semblés un reunió de vells coneguts de l'Associació.
En Xavier Gual - http://www.xaviergual.com/ - va parlar en nom de la Núria Albertí la seva parella que en els darrers anys ha publicat diferents llibres de literatura infantil però que per la seva recent natalitat (felicitats Núria i Xavi!!) no va poder assistir. En Xavier va parlar del seu darrer llibre "Estem en contra", darrer premi Pere Quart d'humor i sàtira. (prometo un post parlant del llibre perquè bé s'ho val...) i dels "intringulis" editorials entre que guanyes un premi i et publiquen el llibre.
La literatura infantil també va ser present amb l'obra de la Cinta Arasa. La Cinta ens va fer cinc cèntims del seu conte "On és el sol, cucafera?" publicat per http://www.aeditors.cat/.
Un servidor va parlar de l'accés al món de l'edició a través de les editorials petites i independents que publiquen llibres amb el règim de la coedició. (que no és res més que el finançament conjunt de l'edició entre autor i editor). M'hauria agradat poder mostrar el parell de llibres que m'han d'editar als presents de la tertúlia però no va poder ser.
En David Jané, la Cinta Arasa, conjuntament amb en Jordi Prenafeta són autors que han participat en l'última entrega dels llibres del col·lectiu 21 x 21. (on un servidor també hi va publicar contes en el seu moment)
L'última entrega de 21 x 21 és el recull titulat "Onze pometes té el pomer". El títol és una clara referència a un tipus de literatura que en el seu moment feia als anys 70 el col·lectiu Ofèlia Dracs, que en aquest cas són els autors del pròleg. L'erotisme és l'ingredient dels contes d'aquest llibre i en el seu dia quan van presentar ara fa uns mesos el llibre a la Catalònia, el llibre va tenir una bona acollida.
Finalment es va convidar un vell conegut de l'Associació i un escriptor amb una bona trajectòria. És en Jordi Mata - http://www.jordimata.com/ En Jordi ens va fer cinc cèntims del seu darrer llibre "Un cadàver exquisit"publicat per Edicions 62. Ens va fer cinc cèntims del punt de partida del llibre...Què va passar a Catalunya als anys previs a la Guerra de Successió?
Fins aquí cinc cèntims del que va ser aquesta tertúlia on els companys, vells coneguts de l'Associació vàrem aprofitar per retrobar-nos i xerrar sobre el món editorial. (La foto la va fer la Sandra Comas, gràcies Sandra!!)

Una capella...


Què faries si tinguessis una taca enorme a la paret? Pintar-la? Tapar-la? Esborrar-la? Com? La meva benvolguda Montse V va topar-se en el seu estudi on pinta i escriu amb una enorme taca. I va decidir demanar ajuda al seu bon amic Ramon per tapar-la. Aleshores la inspiració va fer acte de presència i no pogueren evitar deixar-se temptar per jugar una estona amb la Sra.Inspiració. Què si jo dibuixo una coseta per aquí i podríem dibuixar una coseta per allà...Conclusió: A l'habitació de la casa de l'amiga després d'un any els dos amics han acabat pintant frescos a l'habitació i ho han batejat amb el nom de "capilla Ramonsetina". Follia? Inspiració? Divertimento? Aquí teniu el blog que ha obert en Ramon on parla de tot plegat: http://www.ragacidad.blogspot.com/
Avui celebrem un aniversari d'un amiga i la Montse V ens ensenyarà la seva capella...

Un quadre...


I com es dirà aquesta illa? Vet aquí el gran dilema...Això de posar nom a les coses sempre em fa rumiar...Quan escric un relat, un poema el títol és quelcom important...Enguany es publicarà el meu primer recull de relats sota el títol de "Petits naufragis"
(Bé ja us en parlaré més endavant)
Aquesta foto que veieu és d'un quadre que va pintar el meu avi patern que es deia Francesc Boloix. Crec que és el Port de Barcelona. Volia que fos la portada del recull però finalment no va poder ser...
Aquest quadre em suggereix moltes coses. Em recorda que el meu avi i el seu grup d'amics s'escapaven els avorrits diumenges del franquisme per anar a pintar. Mentre la gran massa estava pendent del fútbol i els toros (de què em sona això? Ahh, sí demà la final de "la selección"; serà que el fútbol és sempre el fútbol)...el meu avi i els seus s'escapaven per Catalunya per pintar i dibuixar. Aquest quadre és d'aquella època. Un port. Unes barques amarrades al port. Vet aquí que molta gent vol amarrar-se a molts ports per no ser nàufrags. Vinc d'un món d'obrers. Un món on hi hagut molts nàufrags. Vet aquí que ja tinc nom per la meva illa..nàufrag i obrer.

Una illa....

Benvinguts a la meva illa. No hi trobareu ni palmeres ni cocoters...però potser si que hi trobareu algún que altre post sobre literatura, cultura, art i viatges...en fi, que són totes aquelles coses que m'agraden. Què m'emportaria a una illa deserta? No ho sé... (foto una de les illes del Golfo Borromeo, Llombardia)

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails