dimecres, 12 de novembre del 2008

Ródtxenko

Ródtxenko
La construcció del futur
Sala d'exposicions de Caixa Catalunya "La Pedrera" - Barcelona.
Del 14/10/08 fins el 05/01/09

Des de fa gairebé un mes a La Pedrera podem visitar la retrospectiva dedicada a Aleksandr Ródtxenko, una de les principals figures de l'avantguarda del S.XX. El més interesant de l'exposició són les diferents facetes que se'ns mostren d'aquest artista rus. Si una cosa ha tingut l'evolució de l'art durant el S.XX és la varietat d'estils, filosofies, tendències i el més interesant de tot plegat com han anat evolucionant. Precisament aquest és l'aspecte que més sorprèn d'aquest personatge.
Va ser un dels impulsors del que es va anomenar "constructivisme", un moviment que aplegava pintors, escultors, arquitectes, crítics i teòrics, tot en un mateix sac, i on es va gestar una nova manera de veure l'art. L'art en tres dimensions, segons els constructivistes, havia de substituir la "composició" en dues dimensions. L'exposició aplega dibuixos, pintures, escultures, fotografies, fotomuntatges, fotocollages, publicitat...Parlem d'art i publicitat a principis de segle, per això Ródtxenko va ser un artista innovador i tot terreny.
Les avanguardes poden agradar més o menys i personalment els quadres d'aquest artista em deixen bastant fred, però si hi ha uns elements que fan interesant aquesta mostra és tota la part que ens apropa a com la unió de Ródtxenko amb el poeta Maiakovski va revolucionar el disseny soviètic. L'art entès al servei de tots els àmbits de la societat. No cal oblidar el context històric. La nova era sovietica calia una nova imatge, nous símbols...i realment la unió Maiakovski-Ródtxenko va ser molt productiva fins i tot fent incursions en el teatre, cinema, publicitat comercial, cartellisme, embalatges, embolcalls, anuncis en color, il·lustracions a diarisi i revistes. Fins i tot en el to dels anuncis si desprèn un cert humor.
Francament sorprenent.
Va arribar un dia que Ródtxenko decideix posar fi a totes les etapes polifacètiques i productives i decideix cercar l'essència en la pintura. És l'etapa final de la seva vida, l'etapa que s'ha anomenat el retorn a la pintura.
El mateix autor va escriure les següents paraules en el seu diari personal:

"La pintura ha arrencat! Però horroritza!
És pintura d'esquerres...
I Déu meu, quina alegria ser d'esquerres...
Ser jo després de tots aquests turments, oposat al sentit comú.
No ensorrar-me, pintar amb plaer!
El que hagi de ser, serà! Però moriré d'esquerres i deixaré obres bones.
Estic pintant diverses coses alhora i estic increïblement content. En moments com aquest la gent diria "És boig!".
Només Múlia em perdonarà i comprendrà. Ja no podia continuar coaccionant-me a mi mateix. Pot ser que sigui el camí equivocat, però produeix obres valuoses."
Aleksandr Ródtxenko (dels seus Diaris, 30 de Juliol de 1943)

Com sempre les exposicions de "La Pedrera" són un regal per entendre l'art i la cultura del S.XX. Recomenable.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails