dimarts, 11 de novembre del 2008

5 anys sense Miquel Martí i Pol

L'any 1963 Marti i Pol cantava aquest "Riu amunt". Avui fa justament cinc anys que ja no hi és però el seu llegat és tan remarcable que ja és un nom més de la història de la literatura del país. Sempre es recorda un Martí i Pol marcat per la malaltia. Però també hi va haver un Martí i Pol jove que un dia es va atrevir agafar la guitarra, pujar a l'escenari del teatre Romea i cantar els seus propis poemes. Sempre va ser un home vital. I em costa imaginar-me'l sense el seu somriure. He trobat aquesta joia al youtube i vaig pensar que el millor homenatge era penjar-lo al blog avui.

JOAN MARGARIT, premi Nacional de Poesia

L'arquitecte i poeta Joan Margarit, amb Casa de Misericòrdia, ha guanyat el Premi Nacional de Poesia. És un plaer poder penjar al blog aquesta capsula sobre la seva poesia amb la saviesa d'un home culte i sensible com Margarit.

Ironies fotogràfiques

De facto. Joan Fontcuberta. 1982 - 2008
del 6/11/08 al 08/02/09
La Virreina. Centre de la Imatge

De facto és la retrospectiva que La Virreina dedica a Joan Fontcuberta. Què podem dir De facto? És una exposició que reuneix muntatges fotogràfics dels darrers anys i on l'autor de les imatges juga a l'engany, la ironia...
M'explicaré...La mostra agrupa diferents muntatges de l'autor en diferents espais sobre temàtiques diverses. Només arribar hi ha un reportatge sobre un cosmonauta rus. És tan real el reportatge que en cap moment un pot arribar a pensar que l'autor s'està fotografiant ell mateix fent-se passar per cosmonauta. Hi ha un altre cas divertit...L'autor explica que es va infiltrar en un monestir ortodox de Laponia i ens mostra els suposats miracles dels monjos. Muntatges i bromes apart...hi ha quadres que mostren noves tècniques sorprenents com el googlegrama...Com si fos un mosaic, el fotograf crea collages d'imatges a partir de la cerca d'internet i fa autèntics prodigis. En cap moment defuig de l'experimentació i demostra que a través de les noves tecnologies es poden crear imatges innovadores.
És una exposició interesant, sorprenent, curiosa que descol·loca a tot aquell qui busqui una mostra seguint els cànons habituals. Francament recomenable.

Història d'una foto

Hi ha notícies que semblen curioses. I si tenen relació amb el poble on vius encara més...M'explicaré...Coincidint amb el centenari de l'església de la Colònia Güell, El Periódico de Catalunya va fer un petit reportatge on hi destacava una foto dels anys 50 amb una família davant la Cripta. Ningú sabia qui eren els de la foto. Hi ha molta gent del poble que els va indentificar. Setmanes més tard, concretament el dia 20 d'Octubre es publicava un reportatge on s'explicava com s'havien identificat els menbres de la foto i havien decidit trucar el diari per dir quan, com i qui va fer aquella foto misteriosa. De fet, són una coneguda família de la Colònia Güell, el senyor que surt al costat del cotxe, es deia Agustí Casasampere i havia fet de taxista. Curiosament abans de retirar-se encara va fer uns últims serveis i va portar ma mare a l'hospital a donar llum, bé a donar llum a un servidor. Singular història que si la voleu llegir us deixo l'enllaç...

Aforisme (sobre la memòria històrica)

"És tasca més feixuga honrar la memòria dels sers anònims que de les persones cèlebres. La construcció històrica està consagrada a la memòria històrica dels que no tenen nom."
Walter Benjamin (filòsof i crític literari judeo -alemany [Berlín 1892 - Portbou 1940])
Determinades commemoracions ens porten a recuperar de sobte la memòria històrica. Aquest 2008 haurà sigut un any d'especial rellevància per recuperar molts episodis que per diferents raons havien quedat soterrades a l'oblit. D'aquí pocs dies s'estrena el film "La buena nueva" que posarà el descobert una visió del posicionament de l'església en la guerra civil. Hi ha qui es pregunta...a on ens porta tot plegat? Revisionisme històric? No hi crec gens en les terminologies i simplement crec que durant els últims mesos, gràcies a l'esforç d'algunes entitats, s'ha conseguit crear una nova sensibilització social que ha permès a diferents mitjans poder parlar de determinats temes evitant la politització fàcil. Determinats films, llibres, estudis, articles ens aporten noves dades...i crec que són necessaris.
"La memòria és necessària si més no pels que no tenen nom"
+info a...
http://www.foroporlamemoria.info/





Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails