5 anys a la xarxa! (2008 - 2013)

                                                

                                            5 ANYS A LA XARXA (2008 - 2013)

5 anys a la xarxa, amb la voracitat que passen les coses a la xarxa, englobant blogs, facebooks, twitters, cercadors i portals literaris digitals donen per múltiples balanços i experiències.
A la xarxa es genera moltíssima palla i sóc conscient que en algún moment també he pogut participar d'aquesta palla virtual.
5 anys després he pogut comprovar les misèries i grandeses de ser-hi present.
Per això només volia dedicar un petit apartat per fer un brevíssim inventari de 4 o 5 coses remarcables i memorables...

                                                    Poemes & Relats
Bona part de la prosa poètica, narrativa i teatral i un bon grapat de sèries de poemes decideixo, a partir del 2008 i fins bona part del 2009 decideixo publicar-los en el portals literaris Relats en català i Joescric. En un moment d'estancament creatiu i de poques expectatives editorials va ser una porta per fer visibles tota una sèrie de textos. 5 anys després el resultat ha sigut prou positiu. A RC vaig publicar inicialment sota el pseudònim de Sr.Boto. A data maig 2013 els textos publicats en aquest portal és sorprenent: + de 27.400 lectures!!
[ http://relatsencatala.cat/autor/gabriel-boloix-torres/667670 ]

                                            
                                                     BLOGS

Tota i que la meva faceta poètica no troba un espai creatiu adequat fins el 2009 amb Escrits del fum, és a partir de 2008 amb Nàufragiobrer que inicio una nova faceta creativa virtual que coincideix amb l'auge del fenòmen dels blogs a la xarxa.Durant els dos primers anys donarà els fruits més intensos. I 5 anys després donarà com a fruits gairebé més de mitja dotzena de blogs de caràcter poètic, personal, cultural, comarcal, local...
                                                        (2008 - 2012)
Escrits del fum, Nàufragiobrer, Lletres i paisatges del Baix Llobregat, Instants del temps, Vida de Colònia, jardí digital d'en gb, Pessics d'ànima i Full de naufragis són els noms d'aquests blogs.
No puc negar que a dia d'avui encara em sorprén el nombre de visites d'alguns blogs com Nàufragiobrer que ja fa molts dies que va superar les 27.000 visites! (tot i no estar actiu)
Després de gairebé 5 anys i més de 7 blogs amb alts i baixos i tot i fer-ne en bona part d'ells un petita actualització d'última hora, a any 2013 poc a poc deixaran de ser una prioritat i seran el testimoni d'un temps.
El millor de tot plegat la interacció amb molts altres internautes, usuaris, blogaires, escriptors, poetes i gent molt curiosa i diversa que ha donat peu a col·laborar en múltiples iniciatives des de les més serioses i literàries com els homenatges blogaires, els Jocs creatius d'en Jesús M.Tibau (recordo la meva participació en el joc nº 99 i en el 100) fins a iniciatives d'allò més inclassificables com el Pessebre blogaire, l'amic invisible blogaire, la commemoració del bloc en crisi creativa fins a la creació de relats col·lectius amb d'altres internautes coordinats pel Veí de Dalt a Històries veïnals o la voràgine creativa poètica de tots els participants del blog Personatges Itinerants de la gran Carme Rosanas.
[ http://personatgesitinerants.blogspot.com/search/label/Gabriel%20B%20%22Escrits%20del%20fum%22
 ]

La vida dels blogs és molt i molt voraç i tot i així algún text interessant podria salvar-se de tota la palla que generen els blogs i les xarxes.
Vet aquí dues breus reflexions que vaig publicar conjuntament en els blogs Nàufragiobrer i Jardí digital...
"La xarxa pot ser un estrany jardí on hi plantem llavors. Algunes neixen, d'altres moren, d'altres ressusciten i d'altres simplement s'obliden. Algunes plantes són compartides. Algunes donen bons fruits, d'altres no.I d'altres sempre en quedarà un record. (com la vida mateixa)"

"Plantem llavors. Algunes creixen. D'altres moren. Renaixeran? En quedarà algún record?
Els blogs són tan efímers com algunes flors."

TAMBÉ CAL DIR QUE DE TOT PLEGAT EM QUEDO AMB L'AFECTE I ELS COMENTARIS REBUTS SOBRETOT EN EL BLOG ESCRITS DEL FUM. I RECORDO ESPECIALMENT EL REGAL REBUT PER PART D'UNA COMPANYA BLOGAIRE DINS LA INICIATIVA DEL "BLOGAIRE INVISIBLE"...
http://escritsdelfum.blogspot.com.es/2010/01/un-regal-blocaire-inspirat-en-escrits.html

                                              LLIBRES I UNA PRESENTACIÓ
El que no m'hauria arribat a imaginar mai és que la Vida Electrònica pogués donar alguns fruits del tot inesperats, espontanis i sorprenents com la participació en llibres sorgits d'iniciatives de la mateixa xarxa, iniciatives tot cal dir-ho gràcies a l'enginy i creativitat de persones i personatges que han sigut en els darrers anys autèntics motors dins el que hom va anomenar en el seu moment "Catosfera" o el grup de blogs catalans que interactuen entre ells. Persones com l'escriptor afincat a Tortosa Jesús M.Tibau o el misteriós bloguer barceloní conegut com a Veí de Dalt.


Durant els anys 2009 - 2010 L'escriptor tortosí Tibau a través del seu blog "Tens un racó a dalt del món" i per tal de promocionar els seus propis llibres incentivava la comunitat blogaire a escriure versos i pensaments amb relació als títols dels seus darrers llibres. Això va donar com a fruit una col·lecció de magnífics i delicats versos que gràcies a la complicitat d'una nova editorial digital emergent com Petròpolis foren aplegats en tres petits i minimalistes reculls. Acompanyats de les magnífiques il·lustracions a la portada de la blogaire Carme Rosanas.

                                      UNA PRESENTACIÓ A LA CATALÒNIA

De tot plegat el que recordo amb més emoció fou una triple presentació de llibres que es va dur a terme a la recent i desaperaguda llibreria Catalònia. Recordo que era tal la il·lusió que em feia tal acte que vaig decidir inteactuar i posar en contacte els editors, la llibreria i l'escriptor Tibau amb el bon company-poeta-i llibreter Jordi Valls per duu a terme tal activitat que arribat el dia es va convertir en una improvitzada però emocionant trobada de poetes-blogaires.

       VET AQUÍ LES TRES PORTADES DE LA TRIOLOGIA DE LLIBRES POÈTICS BLOGAIRES PUBLICATS PER PETRÒPOLIS (2009 - 2010)

 • Totes les sortides dignes. Diversos autors. (Petròpolis, col.Nou món, 6; 2010)
 • Versos de tardor. Diversos autors. (Petròpolis, col.Nou món, 5; 2009)
 • Totes les baranes dels teus dits. Diversos autors. (Petròpolis, col.Nou món, 1; 2009)

 •                                            **************
                                                            
       
                                LES HISTÒRIES VEÏNALS (2009 - 2012)
  El Veí de Dalt, autor del blog Malerudeveuret i creador i coordinador del blog "Històries veínals" [ http://historiesveinals.blogspot.com.es/ ] em va convidar a participar-hi i ho vaig fer durant els anys 2009, 2010 i 2011 [ http://historiesveinals.blogspot.com.es/search/label/Gabriel ]. Consisteix en escriure un relat col·lectiu amb més d'un bloguer. A vegades et toca iniciar la història, fer-ne el nus o decidir el desenllaç.
  Tota una experiència que el seu coordinador va voler recopilar i autoeditar els relats amb l'editor d'internet Lulú a partir del 2010 [ http://escritsdelfum.blogspot.com.es/2010/10/histories-veinals-en-paper.html ] i que va consolidar-se amb un sol volum ben editat durant el 2012; gràcies a una experiència de micromecenatge i publicat per l'editorial Setzevents. [ http://jardidigitaldengb.blogspot.com.es/2012/05/histories-veinals-sera-un-llibre.html ]


  *******************************
                                         HOMENATGES BLOGAIRES (2008 - 2012)
  Què entenem per homenatges blogaires?
  Definició:
  Podríem definir com homenatge blogaire aquell event col·lectiu que s'organitza en un data concreta per recordar o homenatjar un escriptor o personatge destacat o popular de la nostra cultura o literatura.

  Qui els organitza?
  Sorgeixen d'un o més bloguers que a través de la xarxa conviden en una data concreta a escriure un post o entrada al blog recordant aquella persona. També hi ha la feina dels bloguers recopiladors de dades com Victor Pàmies que elabora llistes per recopilar totes aquelles persones i entitats que han participat.

  Quants se n'han organitzat?
  Des del 2008 fins ara gairebé una desena dels quals un servidor n'ha participat en mitja dotzena a través dels blogs: Nàufragiobrer, Escrits del fum i Fulldenaufragis.
  (El tema dels homenatges col·lectius donaria per fer múltiples reflexions i valoracions. Crec que han sigut iniciatives molt positives però també cal dir que així com hi hagut grans encerts en recordar determinats personatges també hi hagut grans oblits. Hi hagut records per personalitats com Joan Amades (que no vaig ser a temps de participar-hi), J.V.Foix (que no vaig participar perquè tot i que és un gran poeta no em desperta cap mena de passió!) o grans oblits com Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany, Joan Fuster,  o fins i tot, a nivell individual molts blogaires van recordar el 2012 Pere Calders...però estranyament no se'n va fer cap mena de record col·lectiu).

  (10.11.2011)

  (04.09.2010)
  (30.08.2010)


  (13.06.2010)

  (22.02.2010)

  (30.12.2008)

  Potser també t'agradarà...

  Related Posts with Thumbnails