dijous, 14 de maig del 2009

Aung San Suu Kyi


El dolç somriure d'una dona i el seu missatge de llibertat pel poble de Birmània, altrament dit, Myanmar, país sotmès a una vergonyosa dictadura militar, passa per un dels pitjors moments.
Ens referim a la vida de la líder opositora Aung San Suu Kyi (Rangun, 1945), que a hores d'ara ja deu ser empresonada en un cel·la de Rangun i serà jutjada.
Suu Kyi és filla d'Aung San, heroi nacional, que abans que l'assassinessin, va firmar el tractat d'independència, al 1947, amb el govern Britànic. Amb un currículum brillant, diplomada a Oxford, va arribar a treballar com a secretària de les Nacions Unides i també va fer de professora a l'Índia. Fa gairebé més de vint anys, el 1988, va tornar al seu país per iniciar un combat pacífic per la segona indepèndencia nacional. Molt aviat al 1989 va patir el primer arrest domiciliari. El 1990 la Lliga Nacional per la Democràcia va guanyar de forma aclaparadora les eleccions. Però les autoritats militars no acataren aquest resultat i des de llavors Birmània, rebatejada com a Myanmar viu en una fèrrea dictadura. Els darrers temps el país ha estat tristament notícia pel cicló Nargys i l'any passat per les protestes del monjos vestits amb els típics colors de sofre. Durant els anys 90 i els primers 2000 la lluita de Suu Kyi ha traspassat fronteres i el seu clam ha posat en evidència la precarietat d'un país al límit de la misèria. La seva lluita li ha valgut diversos premis en pro dels drets humans i la llibertat de pensament.
El més conegut el Nobel de la Pau i el més nostrat, el Premi Internacional Catalunya.
El més lamentable del cas és la poca atenció mèdica que ha rebut aquesta líder que la portat a un perillós i precari estat de salut. Agreujat ara per tot un nou procès judicial.
El govern militar l'ha assejat psicològicament, fins i tot en els pitjors moments de la seva vida, quan el seu marit va morir de càncer. La seva família viu a l'exili.
Des del 2003 ha estat en arrest domiciliari. I ara sembla que la Tirania Birmana vol posar fi a l'assumpte.
ON SÓN LES PROTESTES INTERNACIONALS, LES ONUS I TOTS ELS DEMÒCRATES OCCIDENTALS QUE NO HAN POGUT EVITAR LA CLAUSURA I CENSURA D'UNA DONA QUE HA LLUITAT PER LA LLIBERTAT?
DES D'AQUÍ UN HUMIL RECORD A AQUESTA PREMI NOBEL. I SOBRETOT UN CLAM PER LA SEVA LLIBERTAT!

Projecte Coneguem el Món


"Coneguem el món" és un projecte d'un grup d'apassionats pels viatges, entre el quals hi ha l'Eduard Balsebre, ànima mater de coneguts blocs de viatges, com http://blocdeviatges.blogspot.com/

Des del passat dia 8 de maig han començat un cicle de xerrades entorn diversos destins i rutes. El passat dia 8 fou sobre "Descobreix el Kirguizistan". Un servidor no hi va poder asistir però no descarta asistir-hi en alguna nova xerrada ja que la intenció, segons han comentat és fer una xerrada cada primer divendres de mes al Centre Cultural Can Fabra del Districte Sant Andreu de Barcelona.
Des d'aquí els hi desitgem molta sort amb aquest projecte.
Una bona excusa per compartir una xerrada i tertúlia de forma regular sobre el món dels viatges, xerrades poc freqüents en la programació cultural de molts casals, biblioteques i ateneus.


Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails