dissabte, 20 de març de 2021

1 frase i un llibre de Slavoj Žižek

 

No soy un ingenuo, ni un utópico; sé que no habrá una gran revolución. A pesar de todo, se pueden hacer cosas útiles, como señalar los límites del sistema”.

– Slavoj Žižek-

(extret de "las 9 frases más interesantes de...")


Confesso que no sabia qui era Slavoj Žižek fins que no vaig llegir el llibret escrit ara fa un any "Pandèmia - La covid-19 trasbalsa el món" publicat per Anagrama. És un llibret que es llegeix amb fluïdesa i que transmet l'autenticitat de reflexions d'urgència escrites en ple esclat global pandèmic.

Žižek reflexiona sobre la pandèmia del coronavirus i la necessitat de repensar políticament la societat contemporània. Una reflexió d’urgència sobre la crisi del coronavirus. Sobre la seva relació amb la política, l’economia, la por i les llibertats. Sobre la connexió entre l’expansió de l’epidèmia i el model socioeconòmic de les societats modernes. Sobre la covid-19 com a última advertència de la crisi ecològica que sobrevola el futur del món. Sobre la necessitat de no limitar-se a una reflexió ingènua al voltant dels canvis que la crisi imposa a la nostra quotidianitat i d’anar més lluny i pensar quina forma d’organització social substituirà el Nou Ordre Mundial liberalcapitalista. Com canviarà la pandèmia no només les nostres vides sinó la societat en conjunt?

+article a Núvol

 Curiosament els temps actuals no hi ha grans referents de pensadors que aportin reflexions minimament interessants i transcendents. Crec que si algun dia es fa un recull de pensadors del S.XXI, Žižek com filòsof, sociòleg i teòric cultural a l'igual que Zygmunt Bauman hauran de formar part d'aquest recull.


El Dominio Mundial

Llibres publicats per Ariel

 Autor :Pedro Baños

"Así se domina el mundo" (2017)

"El Dominio mundial" (2018)
 "El Dominio mental" (2020)

Llibres de ciències humanes, socials, història, actualitat, geopolítica i geoestratègia que els podeu trobar a les llibreries i biblioteques. M'he llegit el del 2018 i dóna una visió global d'alguns elements bàsics que ajuden a entendre el funcionament de l'actualitat de món mundial.

 En el darrer any, segons vaig llegir ara no recordo en quin portal ni article, hi havia xifres que donaven a entendre que moltes persones havien redescobert el gust per la lectura (no sabem si a través de llibres prestats de biblioteques, o comprats a llibreries o a l'Amazon de torn). Potser el gust per la lectura per fugir unes estones del cansament del "pantallisme". 

Realment no és el meu cas perquè sempre he seguit llegint tot tipus de llibres però sí que en els primers mesos del primer confinament la meva estadística mitjana de lectures mensuals va augmentar totalment des de novel·les, best-sellers, assaigs, poesia, prosa, i altres gèneres.

A priori hi ha llibres que no em cridaven l'atenció però a través de canals de youtube la descoberta de certs personatges curiosos i molt savis en la seva matèria m'han despertat l'interès pel que expliquen d'una forma molt didàctica per la resta de mortals.

Vivim una intensa marea d'informacions a vegades a nivell internacional que no sempre són fàcils d'analitzar.

El greu problema dels temps actuals és que vivim a cop de tuit i de titular i com a molt d'un "tertulianisme televisiu" on la figura del periodista és aparentment expert en tot i evidentment tot molt marcat per determinats marcs mentals, polítics i ideològics. La figura de l'expert independent que sap d'aquell tema a vegades brilla per la seva absència.

Fer una ressenya d'un llibre de geopolítica d'un expert coronel com el Sr.Pedro Baños  no se m'hauria ocorregut mai ni molt menys interessar-me per aquest tipus de llibres. Sabem com funciona el món en l'àmbit de les relacions entre països? 

La lectura és un bé que ens fa lliures i en els temps que vivim saber tenir una visió crítica de tot plegat no és un mal menor. Si realment els llibres del Coronel Baños s'han convertit en best-sellers i "mainstream" és perquè hi ha per part de molts ciutadans la necessitat de trobar elements, entremig de la intoxicació diària, que ens ajudin a entendre determinades maneres del funcionament de l'ordre mundial. (També és cert que la foto que he trobat és d'algú que un cop llegits va decidir vendre's els llibres en un portal de segona mà. Vindria a ser allò molt propi de la societat líquida que vivim  que per alguns un cop assimilat el contingut: "em trec de sobre el producte que no em fa falta". El llibre entès no com a font de culte i coneixement que cal guardar sinó com a element de consum; però això ja són figues d'un altre paner!)


Mil Núvols de paraules pandèmiques

 


Hi va haver una època inicial que en el disseny dels blocs portaven per defecte juntament amb l'arxiu de posts publicats una aplicació que era el núvol de paraules. En els darrers debats televisats de tv3 de les eleccions catalanes i les del Barça em va sorprendre que els periodistes al final del programa recuperessin allò tant antic en el món digital i blogaire com els núvols de paraules.Gairebé havia oblidat l'ús massiu en moltes pàgines i és curiós com determinades eines que ahir eren massives avui semblen obsoletes.

En un pàgina de l'internauta- divulgador Joan Jofra ho descriu així: "un núvol de paraules és això: un resum estadístic i una representació visual de les paraules que ens descriu un contingut, en diferents mides de lletres que ens mostren la freqüència relativa i que ens poden donar enllaços per aconseguir més informació."

 En el darrer any pandèmic hem viscut una  pluja diària d'informacions i nous conceptes i paraules que hem hagut d'anar assimilant com la "nova normalitat" dels nous temps.

Podria intentar descriure el meu propi núvol de paraules de tot allò que el meu cervell ha viscut en el darrer any. I simplement davant el soroll diari només tinc ganes de fer un minut de silenci.

Molts mitjans s'han afanyat aquest mes de març de 2021 a través de la nòmina d'articules, anal·listes, columnistes, opinadors i altres setciències i ments preclares a fer un balanç del darrer any.

Per mi el millor article més sincer de tot plegat ha estat el de Iu Forn simplement recopilant paraules com un immens núvol sense edulcorants ni crítiques incendiàries en un any de difícil digestió.

Vocabulari bàsic quan fa un any de tot - Iu Forn

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails