divendres, 28 d’abril del 2017

Montjuïc - 100 anys de cartellisme



Si aneu al Castell de Montjuïc no us perdeu aquesta interessant exposició sobre alguns dels cartells més icònics que ha donat de sí les efemèrides i fets relacionats amb la ciutat i amb la muntanya de Montjuïc.

 Segons el web de Castell de Montjuïc:
"L’exposició “Montjuïc, 100 anys de cartellisme” presenta els esdeveniments més significatius que han tingut lloc a la muntanya de Montjuïc, des del segle XX fins avui, a través dels cartells més emblemàtics i els artistes que els han realitzat."
 "L’exposició repassa el llenguatge gràfic d’un segle a través de l’exposició internacional del 29, els actes polítics durant la República, la Fira de Mostres, els refugis durant la guerra, la Barcelona olímpica, l’oci a la muntanya, l’esport i el món del motor, els concerts, els festivals culturals i les exposicions d’avui en dia. Un mosaic de corrents artístiques de la mà de pintors i dissenyadors més significatius del país, des dels fundadors del Sindicat de Dibuixants Professionals, a membres de Grafistes FAD i artistes actuals."

On? Castell de Montjuïc
Fins 30 d'agost de 2017
+info: Montjuïc, 100 anys de cartellisme

 

Política retratada



El dibuix gràfic a través de la vinyeta o tira còmica en els grans diaris ha sigut una peça o contrapunt irònic que ha ajudat a digerir millor moltes de les notícies socials i polítiques que han marcat les últimes dècades del nostre país.
Palau Robert ofereix una magnífica retrospectiva de vinyetes classificades per diferents temes del que ha sigut la crònica social i política a través del dibuix humorístic.Una gran retrospectiva molt ben plantejada on gairebé no hi falta cap dels grans autors del dibuix humorístic del nostre país. Molt recomenable.

On? Palau Robert - Barcelona
Fins 11 de juny de 2017
+info: La política retratada

Patufet en guerra



El Patufet fou una publicació infantil en català que marcà tot una època i diverses generacions.
El Memorial Democràtic en fa una retrospectiva del web del qual en destaquem la següent informació:

'Patufet en guerra'

Malgrat la seva vinculació amb el món catòlic, la revista 'En Patufet' no va ser suspesa i es va continuar publicant fins a finals del 1938. Va mantenir la major part dels seus col·laboradors, entre els quals destaquen Josep Maria Folch i Torres, i els dibuixants Junceda, Cornet i Muntañola. En les històries i els acudits que publicava, 'En Patufet' va intentar mantenir una aparença de normalitat. Ho va fer per evitar el derrotisme, esquivar la censura i transmetre un missatge d'esperança (resignada) als seus lectors: els infants i també la gent gran que havien crescut llegint la revista. Acabada la guerra, 'En Patufet' va entrar a l'armari. La censura franquista va posar molts problemes a tornar a editar en català els llibres de Folch i Torres de la Biblioteca Gentil i la revista no va autoritzada fins el 1968. 
 
On? Memorial Democràtic - Barcelona
Fins 31 d'agost de 2017

Dones: ficcions i realitats



En el vestíbul del Museu d'Història de Catalunya es pot visitar l'exposició gratuïta "Dones: ficcions i realitats". A través de molts anuncis publicitaris ens fa un repàs de quin ha sigut el model, valors i arquetipus de dona que s'ha volgut transmetre en diferents èpoques històriques molt recents. 

Segons el MHCat:
"S’articula al voltant de tres relats que s’entrecreuen al llarg del recorregut: el treball de les dones, la seva invisibilitat i els estereotips creats a l’entorn de les seves activitats laborals; la posada en escena de la participació social i política de les dones, les seves mobilitzacions i l’emergència del feminisme a Catalunya, i finalment, les narratives audiovisuals relacionades amb una pretesa regularització dels models i comportaments femenins pel que fa al cos, la sexualitat i l’amor."

On? Museu d'Història de Catalunya
Fins 28 de maig de 2017
+info: Dones: ficcions i realitats

Born - memòries d'un mercat



El Born CCM ens proposa un viatge pels orígens del Born com plaça mercat al carrer fins a l'efervescència del famós Born mercat majorista de fruites i verdures de Barcelona que marcà tot una època i tot un barri.

Un exposició recomenable per recordar tot una època i un mercat.

On? Born CCM
fins 26.11.17
+info: Born. Memòries d'un mercat.

La memòria històrica dels barris de Barcelona

En els darrers anys hi hagut un corrent de recuperació de la memòria històrica dels barris de Barcelona. 
Aquest corrent ha donat diversos fruits en forma de blogs, llibres, recerca, exposicions, etc

Un dels blogs més veterans és del de l'Enric H.March que en les seves últimes entrades fa referència a exposicions que s'estan duent a terme en diferents barris de la ciutat.Vegeu aquesta entrada de Bereshit Barcelona

La seu del districte de Sants - Montjuïc acull una exposició sobre els barris de barraques de Montjuïc, Sants i les Corts fins el 23 de juny i el Mercat de la Trinitat Nova també acull una exposició sobre el seu barri i la seva gent.



Recordant Gabriel Ferrater


Avui fa 45 anys que el poeta Gabriel Ferrater va decidir desaperèixer. El recordem amb aquesta frase impressa en un targetó de l'ILC. A dia d'avui encara falta un bon estudi i antologia que li faci justícia.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails