dimarts, 8 de març del 2011

Akhmàtova



En el Dia Internacional de la Dona Treballadora, que per extensió, s'ha convertit en el dia de la Dona (a seques) desvirtuant a vegades l'orígen inicial de la commemoració, un servidor ha decidit homenatjar a totes les escriptores silenciades, reprimides, perseguides i oblidades. I com fer-ho?
He decidit recuperar la veu i un poema de la gran poeta russa Anna Andréievna Gorenko, més coneguda com Anna Akhmàtova. Una gran veu, sovint menystinguda a la mateixa alçada que un Puixkin, un Boris Pasternak o ja que parlem d'escriptores russes que la mateixa Marina Tsvetàieva.
Els seus dos primers llibres "Vespre" (1912) i "Rosari" (1914) la van convertir en una celebritat nacional. Va formar part d'un grup d'escriptors russos que van fer deixar emprenta en els primers anys del S.XX però amb l'esclat de la Revolució Russa tot va canviar. Les autoritats soviètiques van condemnar la seva obra, perquè s'ocupava de temàtiques poc revolucionàries com l'amor. Poc després moriria afussellat el seu exmarit i més tard viuria un període de silenci i d'ostracisme. El seu fill va ser empresonat i el seu tercer marit va desaparèixer. Amb l'esclat de l'Stalinisme escriuria "Rèquiem" sobre la tragèdia del seu poble sotmès a un règim de terror i posteriorment el "Poema sense heroi" com una mena de testament poètic. De l'intimisme del primers llibres va evolucionar cap el patetisme de ressò col·lectiu dels darrers. També va ser una gran traductora de poesia. A casa nostra gràcies a les traduccions de Monika Zgustová i de Maria Mercè Marçal ens va arribar aquesta autora i fa un parell d'anys es va fer una versió definitiva de la seva obra traduïda al català a càrrec de Jaume Creus publicada per Edicions 1984.


(Tota aquesta informació i el poema següent l'he extret del llibre "Antologia de la poesia Universal" d'Ed.62 a cura de Miquel Desclot, publicada el 2010)



LA DONA DE LOT


La dona de Lot, que anava darrere, es tombà i es convertí en columna de sal. Llibre del Gènesi



I l'home just seguí l'emissari de Déu,


gegantí i resplendent, per la muntanya negra.


Una veu de frisança, mentre, deia a la dona:


No és massa tard, encara, encara pots mirar.





Mira les torres roges de Sodoma on nasquéreu,


la plaça on tu cantaves, l'eixida on vas filar...


Els finestrals deserts de la casa alterosa


on et naixien fills, fruit d'un vincle feliç.





Un esguard! - I, aglevats per un dolor mortal,


els ulls ja no pogueren, de sobte, mirar més.


El cos esdevenia de cop sal transparent


i les cames lleugeres s'arrelaren a terra.




Qui per aquesta dona aixecarà el seu plany?


És res de massa fútil per fer-ne una cabòria?


El meu cor, tanmateix, ell sol, no oblidarà.







Anna Akhmàtova


traduït per Monika Zgustová i Maria Mercè Marçal


(extret de Rèquiem i altres poemes. Barcelona: labutxaca, 2008, p.120)

Dona (Sopa de Cabra)


En el dia Internacional de la Dona treballadora un gran tema.Gran cançó del segon disc dels Sopa de Cabra que donava nom al segon treball per la tornada (la Roda va girant...) Amb les entrades exhaurides pel 09/09 s'atreviran a fer un segon concert? Ha sigut tan bèstia la venta d'entrades del primer concert que ha sigut impossible comprar-ne cap per la rapidesa. En fi...sempre ens queden les seves grans cançons.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails