divendres, 30 de gener del 2009

L de Lolita Bosch (Últimes lectures)


Lolita Bosch
La família del meu pare
Una novel·la
Empúries. Narrativa nº331, 2008
El biopic és un gènere avorrit. La biografia i sobretot quan es parla de la pròpia família pot resultar suporífer i ple d'ensabonats elogis.
Però Lolita Bosch fuig de tot això i construeix a mig camí de l'assaig biogràfic i el relat novel·lístic un text carregat d'emocions, descobertes i amb una brillant manera d'enllaçar dades, situacions i personatges que demostra una bona recerca documental per apropar-nos als seus propis avantpassats. És un relat que atrapa per la manera com ens fa propera la seva reconciliació amb seu passat familiar i llunyà.

K de Kafkià


K de Kafkià...Kafka, escriptor europeu imprescindible del S.XX que va saber transmetre'ns molt bé la sensació d'angoixa en determinades situacions. Sobretot davant la burocràcia d'estat.

L'altre dia emetien un reportatge d'un 30 min sobre la saturació de la justícia a casa nostre. Muntanyes i muntanyes de dossiers i d'informes.
Senyors...no estem al S.XXI? Existeix la informàtica i els arxius digitals, oi?
Increïble...potser...kafkià.
L'altre dia uns treballadors de la Pirelli de Manresa no els van deixar entrar a l'empresa. Els hi van barrar el pas uns guàrdies de seguretat. Una carta de comiat i cap a casa. No van poder ni recullir les seves coses.
Increïble, vergonyós....potser...kafkià.
Hi ha situacions increïbles, surreals, rocambolesques...la K és una lletra poc comuna en les nostres paraules i per això ja de per sí representa molt bé tot el que estem explicant...
Fa un any vaig vendre'm l'ànima al diable. El diable (per ser correcte i m'estalvio tots els insults) era un editor que ha portat al precipici la seva empresa i tot el que hi havia el seu voltant. L'editorial s'ha anat a norris i el seu editor ha desaperagut com el fum. Hem descobert que potser sí que els llibres es van editar, amb múltiples tripijocs i trampes, però mai s'arribaran a distribuïr ni comercialitzar. Increïble, lamentable, vergonyós. Evidentment. Simplement Kafkià...

J de Ja és hora de tancar ferides...(o G de grup del facebook)


Grup de facebook
"Ja és hora de tancar ferides"
Vet aquí un grup creat per aplegar gent conscienciada entorn a diferents temes que afecten la memòria històrica del país com...
1 exemple...
"Franco:Operación Caídos" - documental A3 Televisión.
Aquest passat dimecres 28, A3 va emetre un reportatge d'investigació on destacava com el règim franquista havia gestionat el trasllat de cossos de fosses comunes al Mausoleu del Valle de los Caídos. Una operació oculta i clandestina per traslladar una gran, gran quantitat de caixes amb despulles de cossos que s'amaguen rera les parets de marbre del funest indret.
Hi ha restes de persones dels dos bàndols i sense cap mena d'escrúpol ni criteri comparteixen sepultura eterna molt prop de qui foren els seus botxins. Em va sorprendre veure un rigurós i seriós reportatge en un canal que ens tenen acostumats a les espumes televises de Donde estás corazón?...
Gràcies a un avís, de l'escriptor capelladí Joan Pinyol (del qual ja us n'he parlat en capítols anteriors) que feia unes declaracions en aquest programa, pel cas del seu avi matern enterrat al tal esmentat Valle, vaig seguir molt atentament l'emissió del programa.
El proper dimecres 4 de febrer a la mitjanit del gairebé dijous emeten un segon programa. Només per un sol cop, ja que sóc bastant al·lèrgic a aquests canals, m'hauré de treure el barret pel bon treball de l'equip d'aquest programa encapçalats pel Sr.Fernando González "Gonzo".
Doncs enllaçant amb el grup de facebook que us volia parlar...aquest grup aplega gent sensibilitzada amb aquest tipus d'històries que encara s'arrosseguen al nostre país. Us deixo l'enllaç...
Segurament seguirem aquest 2009 parlant de memòria històrica. Hi ha motius suficients per fer-ho: aquesta mateixa setmana s'han descobert noves dades de catalans que foren víctimes dels camps de concentració i evidentment aquesta setmana s'ha commemorat els 70 anys de la llarga nit en la que entraren les tropes nacionals a Catalunya i va suposar l'inici d'un fosc període.

I d'Incerta Glòria


Hi va haver una llarga nit del 39. Una nit que ara 70 anys després es recorda. La literatura ens ha donat molts exemples que parlen d'aquells anys tenebrosos. Però si hi ha un llibre clau en tot plegat és "Incerta glòria" de Joan Sales.

(Reconec que no me l'he llegit tot però aquests dies me l'he fullejat de nou. Sempre havia rondat per casa i mai li havia fet gaire cas però haig de reconèixer que aquest llibre té quelcom d'especial que em sobrepassa)

"The uncertain glory of an april day... Tot devot de Shakespeare coneix aquestes paraules- i si jo hagués de resumir la meva novel·la en una sola ratlla, no ho faria pas d'una altre manera". Joan Sales
"Jo no havia estat més que unes setmanes a França, al camp de concentració; ¿que havia de fer lluny del meu país? Vaig demanar per tornar-hi, em tingueren nou mesos en un altre camp. Aleshores florien d'un camp a l'altre del món, dels Algarves a Kamtxatka. Fins quasi un any després del fi de la guerra no vaig poder tornar a Barcelona; allà vaig poder acabar els meus estudis." (Incerta glòria pag.701. Club Editor, 1971)

H d'Haikús d'hivern

Cauen les fulles i els sentiments…
El dia a dia és un combat intens.
L’Hivern és un punyal al pit sense laments.
Renéixer és el meu somni permanent.
(Haikú d'hivern)
***
Punyals d’hivern
No tot és cel ni infern
Travesses un immens desert
ple d’oasis i anhels.
(Nou haikú d'hivern)
Gabriel Boloix

F de Fotografia SantBoiana (AfoBoi)


Exposició col·lectiva al casal de "L'Olivera" de St.Boi de Llobregat a càrrec d'AFOBOI (Agrupació Fotogràfica de Sant Boi)
Fins el 31 de gener (Últims dies!!)
Fa molt pocs mesos que s'ha creat una agrupació fotogràfica a Sant Boi on tots els amants de l'art de les bones imatges hi tenen el seu racó per reunir-se i fer escapades dominicals per practicar aquesta afició.
Les fotografies són molt heterogènies de temàtiques i de molt bona qualitat. Sorprèn que siguin aficionats. Desitgem molta sort a aquest nova Entitat!!! +info a...http://www.afoboi.com/index.php

E d'Enderrock i altres efemèrides musicals


Amb més de 15 anys i més de 150 números, cada dia que passa EDR es converteix més en un gran referent musical del país. Acaba de guanyar un premi APPEC 2008. Però si destaco aquest nº és per la magnífica iniciativa de reeditar, en motiu dels 50 anys de la Nova Cançó, el disc "Audència pública". Amb aquesta gran iniciativa gairebé van esgotar els números de la revista del mes de gener. Han fet diverses presentacions i vaig poder assistir a la dels dilluns 19 al FNAC Triangle amb l'actuació de la Marina Rossell +en Roger Mas. També es va presentar la revista Sons.
El proper dia 10 de Febrer gran Nit de Premis Enderrock. Volem desitjar des d'aquí sort a en Cesar Bladé, ex-ajelcià, autor de la lletra "Viatges per l'horror" , poema que ha estat musicat per en Jordi Albero en el Cd "quadern de viatge". I ha estat nominat a la millor lletra de cançó.
Tant EDR com Sons es fan ressó dels Festivals:
Tradicionàrius: www.Tradicionarius.com/
Festivals absolutament recomenables!

D de Dalí




Aquest mes de gener s'han complert 20 anys de la mort d'aquest geni.

L'art del S.XX segurament no hauria sigut el mateix sense ell.
La seva pintura no deixava ningú indiferent i quadres com aquest dels rellotges es podran veure de forma excepcional en el Museu Dalí de Figueres. Les seves frases tampoc deixaven a ningú indiferent:
"Muchas personas no cumplen los ochenta porque intentan durante demasiado tiempo quedarse en los cuarenta."

C de Clara Andrés - Hui fa vent / BSO Dies s'agost (Noves Veus VI)

Amb la musicació del poema "Personatges" de Josep Pedrals va guanyar el 1r premi Martí i Pol, que entre altres, convocava les caves Vall-LLac, a la musicació de poemes. Hui fa vent és un dels temes més coneguts que va formar part de la B.S.O. del film "Agost" de Marc Recha. Parlar de vent aquests dies no es gaire afortunat però aquesta cançó té alguna coseta que enganxa i la seva cantautora té una veu càlida...
Us deixo amb aquest interesant clip d'aquesta nova veu del País Valencià.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails