dissabte, 11 d’octubre del 2008

L'Art Nouveau d'Alphonse Mucha



Alphonse Mucha (1860 - 1939) "Seducció, Modernitat i utopia" Fins el 4 de gener - Caixaforum BCN

Des de fa poques setmanes al CaixaForum de Barcelona podem gaudir d'un dels mestres, creadors i difusors de l'estil Art Nouveau. Va ser un pioner en l'aplicació de l'art a la publicitat i un dels pares del disseny gràfic modern. A l'exposició apart de pintures i cartells també s'hi poden veure fotografies. La fotografia entesa com una eina de composició i limitada estrictament en l'àmbit privat.

Cal dir que és un autor que desprèn elegància i bellesa i el seu estil influencià a casa nostre en diferents personatges com Alexandre de Riquer i Gaspar Camps. El Secessionisme, l'Art Nouveau i altres corrents foren l'equivalent europeu al que a casa nostre coneixem com Modernisme. Cal dir que és un luxe veure per primer cop al nostre país una gran exposició de Mucha. Aquest pot ser un dels molts motius pels quals és una exposició francament recomenable

Tot assajant la 8ª Festa...



Els propers dies 17, 18 i 19 d'Octubre celebrarem a la Colònia Güell una nova edició de la Festa del Modernisme. Coincidint amb l'inici del centenari de la col·lació de la primera pedra de l'església, l'eix argumental de la festa, serà de nou, com ho va ser a l'any Gaudí, aquest fet històric vinculat amb la joia arquitectònica més important de la Colònia que és la Cripta.


Que hi haurà a la festa d'enguany...
Com ja és habitual hi haurà dramatitzacions, exposicions, mercat d'artesans i flors, pianola, balls...Jaume Arnella amenitzarà de nou la festa. També hi haurà un concurs de pintura ràpida i per segon any antics obrers i obreres per un dia seran uns guies excepcionals per explicar el recinte de la fàbrica.
L'artista convidat serà Apel·les Mestres, entre moltes coses, escriptor, pintor, poeta i un referent de molts modernistes.
+info d'Apel·les Mestres...
http://www.escriptors.cat/autors/mestresa/
Tot plegat acabarà amb una gran processó acompanyada per totes les autoritats per recordar els fets de la col·locació de primera pedra del temple.
+info a...
programa d'actes i activitats...
http://www.santacolomadecervello.org/menu/2008/modernisme/modernismecoloniaguell.htm
Informació general de l'Associació organitzadora...http://www.coloniamodernista.cat/principal.html
(Un servidor de vostès es transformarà per vuitè any consecutiu en un personatge de fa cent anys...si voleu saber quin clickeu al següent enllaç)http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Berenguer_i_Mestres

Londoncards (II)


Londoncards (II)
Del 18 al 23 d'Agost de 2008
Covent Garden
Potser aquesta imatge també la podríem trobar en altres ciutats, com a les Rambles de Barcelona, on hi ha gent que fa d'estàtua. Londres té molts encants, alguns de molt coneguts i explotats. Covent Garden és una antic mercat que es troba aprop del barri de la City. En ple estiu els turistes omplen les seves terrasses i les estàtues humanes com, aquest home-fulla, intenten atrapar l'atenció de la gent. Londres té com Barcelona una part que és molt d'aparador. Els autèntics londinencs es perden per altres barris i zones i com passa a la Rambla de Barcelona, s'acaba convertint en un boulevard per turistes, carteristes i artistes. Mai millor dit! Si més no val la pena visitar Covent Garden per veure gent com aquest home-fulla. Quants homes-fulla hi deuen haver pel món?
Vet aquí una curiosa postal de la gran metròpoli de Londres.
També us recomano que entreu al següent enllaç que té imatges espectaculars d'aquesta ciutat.

Manuals de jardineria poètics...

"Maduren pensaments com ho fan les pomes. Floreixen emocions com ho fan les iuques, les roses o crisantems. Cauen a terra i es podreixen, però, en queda la llavor."
(text extret de portaldeljardin.com. Trobo que per ser un portal de jardineria és molt poètic. I direu...que carai hi feies en un portal de jardineria? Cercava un text per il·lustrar aquest quadre del meu avi Francesc Boloix. En cada actualització del bloc, si puc, hi afegeixo algún quadre seu. És un quadre molt intemporal. Podria ser perfectament de primavera) Vet aquí el portal que us deia:
http://www.portaldeljardin.com/Pinzellades-de-tardor.html

Estampes americanes (II)

Passejar-se pel bosc en plena tardor té quelcom de diferent. Tot canvia. I el color verd potent de l'estiu es transforma en un marró decadent. Un exèrcit de boletaires envaeix els boscos. Els sabem respectar? Serà que la tardor convida a passejar-s'hi. Països com EE.UU. els parcs són una autèntica institució nacional. Vet aquí una bonica foto del parc de Yosemite.
(gràcies Laura per facilitar-me aquesta bonica foto de les teves vacances!)

Noves veus (II): SANJOSEX, Temps o rellotge

Vet aquí una de les millors cançons d'aquest cantautor de la Bisbal de l'Empordà.Hi ha vàrios clips de la mateixa cançó al youtube.No ha sigut fàcil escollir una de les versions...Gaudiu uns instants d'aquesta cançó i aquest videoclip...val la pena.

Paper de vidre

Des de fa temps hi ha propostes molt interesants a la xarxa a nivell de revistes digitals. Propostes que fugen dels cànons habituals i ens intenten apropar al dia a dia cultural, tractant en cada edició de temàtiques diverses des d'una òptica fresca i fugint de l'encotillament acadèmic.
De fet estic parlant d'una revista digital que es diu:
PAPER DE VIDRE
L'últim número està dedicat a les lletres de cançons a partir de l'òptica de diferentes noves veus. Porten 49 números....No controlo si ja han arribat al número 50.
Us recomano que entreu a...

Nenúfars

A l'espera que es publiquin els dos llibres que tinc pendents, vaig escrivint puntualment algunes cosetes. Els llibres en qüestió són: "Petits naufragis" que editarà Maikalili edicions en la col·lecció prosa menuda i "Les ombres del matí i del capvespre" que editarà Penombra d'argent en la col·lecció envers.
Teoricament a finals d'aquest mes d'octubre hauríen d'estar enllestits els dos llibres. L'última conversa amb l'editorial fou perquè m'informessin en quin procés de l'edició estaven les dues obres. Segons m'han informat estan a l'imprenta. Fins aquí tot el que en sé...espero poder veure aviat aquests dos llibres i poder preparar alguna presentació de cara a finals d'any.
Mentrestant us deixo amb els últims versos que he escrit...
Nenúfars
Nenúfars d'un riu estrany
Som fràgils i febles
Ens creiem forts i bèsties
fins que l'aigua s'ens endugué riu avall,
avall, avall, avall
avall...
(foto Nenúfars d'un paisatge de la Ruta 79 d'EE.UU.)

Propostes solidàries...


Vet aquí un resum de propostes solidàries...
*solidaritat lingüística:
Fer de voluntari lingüístic és tota una experiència. Tv3 en fa un petit programa el dilluns a la nit força curiós.
Si algú s'anima...
http://www.vxl.cat/
*Solidaritat - sensibilitat amb els animals:
Fa pocs dies em van fer arribar un manifest per lluitar contra certes pràctiques de caça d'animals. Recordeu que ara a la tardor comença la cacera. Una de les campanyes més conegudes és la campanya contra la matança de les foques. Acabo d'adherir-me a la campanya...Si algú ho vol fer...Ho pot fer a través de la Fundació Altarriba.
http://www.altarriba.org/peticion-focas-UE.php
També volia destacar que la setmana que estem apunt d'acabar ha sigut la setmana mundial dels animals...Hi ha moltes entitats que s'hi involucren però volia destacar...
http://www.animalsmatter.org/
*Solidaritat obrera (sona molt a S.XIX, però no sé com anomenar-ho)
Des de fa un temps hi ha plataformes en contra de les 65 hores setmanals. Europa acaba d'aprovar la llei. Increïble, oi? Per sort hi ha gent a la xarxa que intenta buscar suports perquè tot plegat no vagi més enllà...(Tornarem al S.XIX?) Destaco la web...
http://no65h.com/
*Solidaritat - sensibilitat contra la fam
Festival DJ's contra la fam. 12 Octubre. Encants Vells de Barcelona.
Curiós festival per una bona causa.
http://www.djscontralafam.org/
*Solidaritat amb els infants més desfavorits del nostre entorn
25 anys del Casal dels Infants del Raval. Concert benèfic al Liceu amb diferents artistes el dia 12 d'Octubre.
+info a...http://25anys.casaldelraval.org/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=26
VET AQUÍ NOMÉS UNES PROPOSTES...

Kosmopolis 08


Podria semblar que l'allau de festivals només són a l'estiu, però no és del tot cert...La tardor també ens porta un bon grapat de propostes des de les més conegudes com el festival de cinema de Sitges fins a nous festivals de música. Afortunadament la literatura entesa com a festival ressucita a la tardor sota el nom de Kosmopolis08 Festival Internacional de la Literatura.
I la seu on s'agruparan la major part d'activitats serà al CCCB als propers dies del 22 al 26 d'Octubre.
Realment val la pena mirar-se el programa...
www.cccb.org/kosmopolis

Articles destacats...


Coincidint amb l'inici de l'any del centenari de la col·locació de la primera pedra de la Cripta de l'església de la Colònia Güell, m'ha semblat oportú destacar alguns articles que han aparegut durant aquest 2008.

Octubre

*"Una joia de Gaudí centenària" (El Periódico de Catalunya)


*"La Cripta Güell de Gaudí celebra el centenari de la seva primera pedra" (La Malla)
*"Centenari de la Cripta de la Colònia Güell sota pressió urbanística" (Vilaweb - edició St.Boi)
Setembre
*"Desidia oficial hacia la Cripta Güell" (El País)
Agost
*"Pero...¿Esto es Gaudí?" (El País)
Juny
*"Los expertos alertan contra algunas intervenciones en obras de Gaudí" (La Vanguardia)
Abril
*"La cripta Güell, al milímetro" (El Periódico)
-----
(Realment els del País són els més punyents. Val la pena llegir-los...)

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails