dissabte, 20 de març del 2021

1 frase i un llibre de Slavoj Žižek

 

No soy un ingenuo, ni un utópico; sé que no habrá una gran revolución. A pesar de todo, se pueden hacer cosas útiles, como señalar los límites del sistema”.

– Slavoj Žižek-

(extret de "las 9 frases más interesantes de...")


Confesso que no sabia qui era Slavoj Žižek fins que no vaig llegir el llibret escrit ara fa un any "Pandèmia - La covid-19 trasbalsa el món" publicat per Anagrama. És un llibret que es llegeix amb fluïdesa i que transmet l'autenticitat de reflexions d'urgència escrites en ple esclat global pandèmic.

Žižek reflexiona sobre la pandèmia del coronavirus i la necessitat de repensar políticament la societat contemporània. Una reflexió d’urgència sobre la crisi del coronavirus. Sobre la seva relació amb la política, l’economia, la por i les llibertats. Sobre la connexió entre l’expansió de l’epidèmia i el model socioeconòmic de les societats modernes. Sobre la covid-19 com a última advertència de la crisi ecològica que sobrevola el futur del món. Sobre la necessitat de no limitar-se a una reflexió ingènua al voltant dels canvis que la crisi imposa a la nostra quotidianitat i d’anar més lluny i pensar quina forma d’organització social substituirà el Nou Ordre Mundial liberalcapitalista. Com canviarà la pandèmia no només les nostres vides sinó la societat en conjunt?

+article a Núvol

 Curiosament els temps actuals no hi ha grans referents de pensadors que aportin reflexions minimament interessants i transcendents. Crec que si algun dia es fa un recull de pensadors del S.XXI, Žižek com filòsof, sociòleg i teòric cultural a l'igual que Zygmunt Bauman hauran de formar part d'aquest recull.


2 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

ZIZEK es un filòsof peculiar, amb una obssessió perquè la única solució a tot es que torni el comunisme. Llevat d'aixó, m'agrada molt com escriu i el que escriu. N'he parlat d'ell moltes vegades al bloc.


Salut

Gabriel ha dit...

Totalment d'acord Francesc amb el que comentes. Llegint el llibre pandèmic em va agradar el seu estil però hi veig un to un pèl utòpic en creure que l'única sortida a un cert renaixement sistemàtic del món és al retorn a certs predicaments de base comunista. Se li pot agraïr l'atreviment, a diferència d'altres pensadors coetanis que només fan tuits o viuen en les seves bombolles acadèmiques, en plena "apocalipsi pandèmica" de plantejar algun tipus de fòrmules sistèmiques de futur més enllà del capitalisme neoliberal globalitzat.

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails