dimecres, 13 d’agost de 2008

120 anys d'un sindicat...


Vivim immersos en uns temps on només sentim parlar d'Opes, crisis, carburants, índex de preus de consum...El treballador és sempre una dada menor inclosa dins les meravelloses xifres d'atur. Per això és significatiu que en ple mes d'agost s'hagi commemorat l'aniversari d'un dels sindicats històrics que encara sobreviuen. Just ahir es va celebrar al carrer Tallers de Barcelona el 120è aniversari de la fundació de la Unió General de Treballdors (UGT). El seu secretari general, en Jose Maria Àlvarez va llegir una declaració que començava així:
"Avui i aquesta hora de fa 120 anys, un grup d'idealistes va fundar la Unió General de Treballadors. La seva experiència vital, el seu inconformisme social i el seu esperit crític els va empenyer a crear la primera organització sindical d'Espanya. Va néixer a Barcelona, entre el brogit de telers i l'escalfor política de les altes xemeneies de les fàbriques. El mateix any que la ciutat acollia l'Exposició Universal. La concentració d'obrers que havien de transformar la Barcelona que acolliria aquella demostració d'impuls econòmic i cultural en va esdevenir el catalitzador. Però, la idea d'un sindicat de classe que esdevingués l'instrument de lluita dels treballadors i les treballadores es venia forjant a Catalunya a través de les diverses societats obreres que ja agrupaven anhels personals i esperances col·lectives."
Recordar en els nosters dies paraules com inconformisme, esperit crític, anhels i esperances és encoratjador ja que molts cops aquestes paraules en els nostres temps són buides i manipulades. És important recordar que hi va haver uns temps on la lluita social era molt més present en la societat que avui en dia. Recordar l'essència del perquè es van fundar els sindicats i homenatjar aquells qui ho van fer és tant necessari com important.
Aquest post va dedicat a aquella gent i aquells obrers.
(Per il·lustrar el post he escollit una foto d'una estàtua d'uns miners de les Mines de Sal de Wieliczka, a Polònia; on el moviment obrer també va ser important)

Cap comentari:

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails