dijous, 2 de juliol del 2009

Cavalls cap a la fosca


Confesso que no he sigut mai gaire devot de l'obra de Baltasar Porcel. Potser per això no en puc parlar amb gaire exactitud. Sobretot havia llegit d'ell els seus articles de La Vanguardia i algunes obres del seus inicis.

Era un personatge sorprenentment polifacètic i havia conreat de forma molt notable diferents gèneres. Com molt bé s'ha comentat en algún altre mitjà un escriptor que exercia d'escriptor (com ho fan els grans escriptors anglosaxons i europeus) i que creia en l'ofici d'escriptor tot i saber les limitacions i peculiaritats lingüístiques i culturals dels Països Catalans. Per això va creure en la Mediterrànea i fou l'impulsor del seu Institut.
Hi ha qui diu que en Porcel -personatge es va menjar en Porcel-escriptor...
Us recomano la lectura del post d'en Francesc Puigcarbó ja que coincideixo plenament en el que diu en el seu post:
Confesso que mai vaig ser un devot d'aquest escriptor i que en Porcel-personatge molts cops em va allunyar la gran vàlua literària del Porcel escriptor i erudit. A mode d'homenatge, des de la meva ignorància en l'àmplia obra d'aquest autor, us deixo amb un fragment d'una de les obres que em sembla més conegudes i valorades:

Fragment de Cavalls cap a la fosca
Al voltant de la casa, els magnolis ja havien perdut gairebé tota la fulla. Obscurs davant la façana, s'alçaven mig pelats, amb una insòlita severitat. Hi quedava alguna magnòlia tardana, flonja, d'una blancor tumefacta i trista, com signe d'un dol exòtic. Ningú no es veia per enlloc. A la gran escalinata no hi havia ja cap planta: només els escalons i els murs, torrada la pedra, rònegues i gratalloses nueses. Vaig entrar: la casa en silenci, polsegosa, la sala aclaparada per l'abandó... No sé si va ésser el perfum, arribant-me embafador, el que em va fer adonar de la presència de tia Amàlia abans de veure-la. (De Cavalls cap a la fosca, 1975, p. 73-74)

Esperem que amb el temps la gent valori la vàlua literària d'aquest autor.
+info a...

3 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

com tenia molts enemics i enemistats, possiblement ara, desaparegut el personatge, es doni més valor a l'obra de l'escriptor.

Mireia ha dit...

Hola, t'he descobert gràcies al blog de la Caterina, si vols passar pel meu seràs molt ben rebut!

caterina ha dit...

Especialment trobaré a faltar el Porcel personatge, aquell que a les entrevistes explicava aquelles històries tan meravelloses dels seus viatges.

Enhorabona per l'aniversari del blog i que siguin per molts més ;)

Salutacions!

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails