divendres, 10 d’octubre del 2008

Actes per no oblidar (II)




Tal i com vaig comentar en el post dedicat als actes commemoratius del 70 aniversari del bombardeig de la fàbrica de la Colònia Güell, Barcelona no va ser l'única ciutat afectada per aquells bombardetjos i moltes poblacions en varen patir amb més o menys intensitat les conseqüències.
Enguany s'han encabalgat diversos actes d'homenatge des del 70 aniversari de la Batalla de l'Ebre fins el record dels bombardetjos de la ciutat comtal.
Penso que són importants aquests actes i que els mitjans de comunicació se n'haurien de fer més ressó. Evidentment, el que passa fora de Barcelona, molts cops queda reduït a un simple acte local i com a molt comarcal.
Més enllà de si els nostres familiars eren republicans, falangistes, revolucionaris o d'església...recuperar la memòria històrica dels pobles és una feina molt important i sort en tenim dels centres d'estudis comarcals que molts cops fan aquesta tasca.
En el cas de la Colònia Güell va ser emocionant sentir els testimonis d'aquells supervivents que varen lluitar al front i sobretot de la població civil. Sentir que una dona d'una certa edat, quan era una nena, anava sola a Barcelona a buscar queviures per sobreviure i es va quedar sola en un refugi quan començava el bombardeig és molt emotiu. Però en el meu cas més colpidor va ser sentir el testimoni d'un amic de la família, d'edat molt avançada que havia estat als camps de refugiats d'Argelers, al Rosselló. I sentir com un metge alemany que fugia del nazisme li va salvar la vida.
Em vaig quedar sorprès sentint les paraules d'aquella persona amb la qual havia parlat més d'un cop i que ignorava totalment un episodi de la seva vida i de la vida de molts supervivent catalans que van lluitar per uns ideals i que en van pagar greument les conseqüències.
Aquell acte fou francament senzill i emotiu.
La comarca del Baix Llobregat ha decidit seguir recordant diversos episodis d'aquells fets...Per aquest motiu abans d'ahir, a les 17h del dia 8 d'octubre, es van fer uns actes d'homenatge per recordar que ara fa 70 anys van bombardejar les poblacions veïnes de St.Just Desvern i Esplugues de Llobregat. El poeta i veí d'aquestes poblacions Joan Margarit va llegir uns versos i es varen plantar 70 flors blanques per reinvindicar la cultura de la pau.
Per acabar volia recordar que els propers dies del 24 al 29 d'Octubre es faran unes jornades d'homenatge a Castelldefels a les Brigades Internacionals que també tingueren la seva presència al Baix Llobregat.
+info a...
(Com a il·lustració la imatge d'un brigadista. La seva entrega, il·lusió i somriure són el millor record d'unes persones que sacrificaren fins i tot la seva vida per lluitar per uns ideals i una terra que no era la seva.)

Potser també t'agradarà...

Related Posts with Thumbnails